UHAPŠEN KARDINAL DŽOZEF ZEN!
Ilustracija, Foto: AP

ŠOK

UHAPŠEN KARDINAL DŽOZEF ZEN!

Pored njega, uhapšeno još čettvoro ljudi

Objavljeno:

Policija Hong Konga je danas uhapsila kardinala Džozefa Zena, jednog od najviših katoličkih sveštenika u Aziji i još četvoricu koji su mu pomagali u vođenju sada raspuštenog humanitarnog fonda za demonstrante.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia/Ilustracija

Prema svedočenju pripadnika policije, Zen (90), bivši biskup Hong Konga, zadržan je u policijskoj stanici Čai Van blizu njegove crkvene rezidencije pod optužbom da je bio u dosluhu sa stranim silama, navodi Rojters.

Izvor iz pravosuđa Hong Konga koji je upoznat sa ovim slučajem, izjavio je Rojtersu da je osim Zena uhapšeno još četvoro ljudi – advokat Margaret Ng (74), aktivistkinja i pop pevačica Deniz Ho, bivši poslanik Cid Ho i bivši akademik Hui Po-keung, svi pod istim optužbom.

Hui je uhapšen na aerodromu u utorak uveče, prema izveštajima lokalnih medija, dok je Cid Ho već bio u zatvoru zbog odvojenog slučaja.

Njih petorica su bili poverenici „Fonda za humanitarnu pomoć 612“, koji je pomagao demonstrantima uhapšeni tokom protesta 2019. godine, prenosi Rojters.

Peking je u junu 2020. doneo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, koji kažnjava terorizam, „šurovanje“ sa stranim silama, subverziju i secesiju, a maksimalna predviđena kazna je doživotni zatvor.

Zen je dugo kritikovao politiku Kine i njenog predsednika Si Đinpinga, navodi britanska agencija.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.