BRITANIJA ĆE PODRŽATI ŠVEDSKU ŠTA GOD DA ODLUČI! Složni da se suoče sa izazovima u miru, krizi i sukobu
Boris Džonson i Magdalena Anderson, Foto: Profimedia

poseta ŠVEDSKOJ

BRITANIJA ĆE PODRŽATI ŠVEDSKU ŠTA GOD DA ODLUČI! Složni da se suoče sa izazovima u miru, krizi i sukobu

Britanski premijer kaže da je pakt o bezbednosti sa Švedskom odvojen razgovor od budućeg odnosa Švedske sa NATO-om, što je stvar za Švedsku

Objavljeno:

Velika Britanija bi podržala šta god Švedska odluči o mogućem budućem članstvu u NATO-u, rekao je britanski premijer Boris Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdaelom Anderson.

Britanski premijer kaže da je pakt o bezbednosti sa Švedskom odvojen razgovor od budućeg odnosa Švedske sa NATO-om, što je stvar za Švedsku.

„Ono što izričito kažemo je da bi u slučaju katastrofe ili napada na Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo priteklo u pomoć Švedskoj sa onim što Švedska zatraži. Mislim da postoji odvojeno pitanje o NATO-u o čemu mislim da će se Švedska pozabaviti u narednih nekoliko dana“, rekao je on, prenosi Gardijan.

Dodao je da nije na njemu da komentariše, ali je poručio da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati bilo koju akciju koju Švedska odluči da preduzme i da će biti od koristi i podrške koliko god može.

Džonson se osvrnuo i na sukob u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini nas tera sve da donosimo teške odluke ali suverene nacije moraju biti slobodne da te odluke donose bez straha od uticaja ili pretnje odmazdom.

Švedska premijerka Magdalena Anderson se takođe obratila novinarima o bilateralnoj političkoj deklaraciji solidarnosti koju su potpisali ona i Boris Džonson.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ona je istakla da su se ona i Džonson složili da se suoče sa izazovima u miru, krizi i sukobu.

"Ako bilo koja zemlja pretrpi katastrofu ili napad, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska će pomoći jedna drugoj na različite načine", rekla je. Istakla je da bi se podrška davala na zahtev pogođene zemlje i da može uključivati i vojne resurse.

Bonus video:

08:24

RODITELJI OPREZ! Ovo su pravila koja morate da ispoštujete kada vozite dete

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.