DRAMA U MORU! Američki ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAD

DRAMA U MORU! Američki ratni brod plovio kroz Tajvanski moreuz

Sjedinjene Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza

Objavljeno:

Američki ratni brod je plovio kroz Tajvanski moreuz, saopštila je sedma flota američke mornarice.

Kako se navodi u saopštenju, raketna krstarica "USA Port Royal" izvela je "rutinski" tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode "u skladu sa međunarodnim pravom", prenosi agencija Rojters.

"Brod je prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

"Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na plovnom putu "normalna".

Kineska vojska je reagovala po ovom pitanju i saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske navela je u saopštenju da su njene snage nadgledale brod sve vreme i "upozorile" ga.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Sjedinjene Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da trupe u svakom trenutku održavaju visoku pripravnost, odlučno se suprotstavljaju svim pretnjama i provokacijama i odlučno brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Bonus video:

08:24

RODITELJI OPREZ! Ovo su pravila koja morate da ispoštujete kada vozite dete

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.