"DELUJE DA NE MOŽE DA KONTROLIŠE DESNU STRANU LICA": Eksperti o PUTINOVOM ponašanju tokom govora - KIPTEO OD BESA?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

GOVOR TELA

"DELUJE DA NE MOŽE DA KONTROLIŠE DESNU STRANU LICA": Eksperti o PUTINOVOM ponašanju tokom govora - KIPTEO OD BESA?

Džejmsova kaže da, iako Putin možda izgleda kao da je bolestan, da se sve promenilo kada je stao za govornicu

Objavljeno: 16:07h

Obraćanje Vladimira Putina tokom proslave Dana pobede u Moskvi dočekano je sa strepnjom zbog višednevnih spekulacija o tome šta bi mogao da kaže... Ipak, prvi čovek Rusije održao je odmereniji govor nego što je to iko očekivao i time opovrgao predviđanja da će Ukrajini zvanično proglasiti rat, narediti masovnu mobilizaciju ili pretiti nuklearnim oružjem.

Međutim, dok je njegov govor malo otkrio o njegovim daljima namerama sa Ukrajinom, njegovi pokreti i mimika mogli su profesionalcima da otkriju dosta toga... Oni su ga studiozno posmatrali i pokušali da zaključe šta se krije u Putinovim mislima.

Ekspert za govor tela Džudi Džejms rekla je za Sky News da je Putinovo ponašanje otkrilo dosta toga.

Govoreći o trenutku kada je sedeo dok su mu noge bile prekrivene nečim što je ličilo na ćebe, a najverovatnije je bila u pitanju kabanica koju je odbio da obuče, Džejms kaže da je Putin dosta ličio na baku koja je sedela do njega.

- Kao da je oponašao položaj njenog tela. Čini ga da izgleda kao opkoljeni vođa kome je bilo potrebno toplo ćebe preko kolena i to se nije uklapalo u njegov alfa profil tvrdoglavog momka - rekla je ona.

Ona smatra da bi bilo veoma neobično da Putin napravi takvu grešku i sebe predstavi kao slabića, te da iz toga izvlači zaključak da je verovatno u pitanju kabanica, pa da je Putin želeo da izgleda "opasnije" time što je neće obući.

Džejms kaže da se i njoj čini da mu je levi deo lica naduven i da mu je hod nestabilan.

- Njegove facijalne ekspresije... Deluje kao da ne može da kontroliše desnu stranu lica. On ima i običaj, ali to je sada mnogo izraženije, da zamahuje levom rukom dok mu desna stoji uz telo. To radi već godinama. Sećam se da sam pre četiri godine pitala da li je imao moždani udar - istakla je ona.

Ipak, Džejms dodaje da kada "alfa pokazuje slabost, to znači da je tada najsmrtonosniji".

Njegovi izrazi lica tokom govora su ukazivali na to da "kipti od besa“ posebno kada je govorio "šta je Zapad uradio Rusiji“, kaže Džejms.

Sve se promenilo za govornicom

Džejmsova kaže da, iako Putin možda izgleda kao da je bolestan, da se sve promenilo kada je stao za govornicu.

- Odjednom smo videli kako se "vraća". Promenio se. Dok je bio na govornici više nije bio onaj čovek pognute glave, koji deluje blago nestabilno. Odjednom je podigao pogled, pogledao je pravo u kameru i to me je zabrinulo jer, kada je alfa opkoljen, kada pokazuje slabost, često može biti najsmrtonosniji - ističe Džejms.

Ona kaže da su se Putinove usne odjednom počele da se stežu.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Naročito je gornja usna počela da se steže. Počeo je da žvaće reči dok je govorio. I tu smo mogli da vidimo ponovno pokretanje. A od ovog pomalo patetičnog govora tela do osobe koja deluje kao da vrvi od besa, bilo je mnogo signala besa - zaključuje ekspert.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.