ŠTA SE DEŠAVA U PUTINOVOJ RUSIJI? Deca u tenkićima sa kontroverznim SIMBOLOM izazvala HAOS na mrežama! (VIDEO)
Parada, Foto: Printscreen/Twitter/ Anders Östlund, Profimedia

rusija

ŠTA SE DEŠAVA U PUTINOVOJ RUSIJI? Deca u tenkićima sa kontroverznim SIMBOLOM izazvala HAOS na mrežama! (VIDEO)

Pitanja variraju od: ,,Šta se dešava u Putinovoj Rusiji?", do ,,Da li je ovo indoktrinacija", ,,Zašto dete promoviše tabu simbol?"

Objavljeno: 11:01h

Danas je povodom dana pobede u Rusiji održana velika parada u ruskom glavnom gradu. Na manifestaciji je moguće videti brojne zvaničnike, građane, ali i decu.

Neka deca, poput deteta na snimku ispod, su privukla posebnu pažnju, a jasno je i zašto.

Pitanja variraju od: ,,Šta se dešava u Putinovoj Rusiji?", do ,,Da li je ovo indoktrinacija", ,,Zašto dete promoviše tabu simbol?"

I to su samo neka od mnogobrojnih pitanja, a odgovora je kao i uvek premalo.

U poslednjem periodu, „Z“ je od svog vojnog obeležja postalo glavni simbol javne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pod slovom „Z“ ruski tenkovi su pre nekoliko dana ušli na teritoriju Ukrajine, mnogi ruski političari i aktivisti nose odeću i bedževe sa slovom „Z“ kako bi izrazili protivljenje strožijim sankcijama, a čak su i Srbi to koristili na proruskim demonstracije u Beogradu.

Upisano 'Z' može se videti na automobilima, reklamama, kao i na autobuskim stajalištima, o čemu svedoče brojne fotografije sa društvenih mreža.

Iako „zed“ na ruskoj ćirilici izgleda kao trojka, a ne kao „Z“, većina Rusa prepoznaje latinična slova.

Za manje od dve nedelje, „Z“ se proširio među onima koji podržavaju invaziju na Ukrajinu.

Samo tri dana nakon invazije, državna mreža RT koju finansira Kremlj objavila je na svojim kanalima društvenih medija da prodaje odeću sa simbolom „Z“ kako bi pokazala podršku ruskim trupama.

„Izgleda prilično zastrašujuće i prilično oštro. Iz estetske perspektive, to je veoma moćan simbol“, ističe Emili Feris, naučni saradnik za Rusiju i Evroaziju iz britanskog istraživačkog centra za odbranu i bezbednost RUSI.

Postoji nekoliko teorija o tome šta simbol 'Z' zapravo znači. Prvo je privuklo pažnju na društvenim mrežama nakon što su ruski tenkovi sa slovom „Z“ na njihovoj strani viđeni na putu za Ukrajinu.

Od početka ruske invazije primećeno je nekoliko vojnih vozila ukrašenih slovom Z, kao i drugim slovima, uključujući O, Ks, A i B.

Bonus video:

13:17

ZGROŽEN SAM ŠTO AMERIKU NAZIVATE OKUPATOROM: Žestoka svađa Antonijevića i Kastratovića: Optužio generala da iznosi TEORIJE ZAVERE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.