POGLEDAJTE KAKO JE GAĐALA PUTINOVA FREGATA: Nekada SLAVNA i moćna, a sada je POTONULA? (VIDEO)
Fregata, Foto: printscreen/youtube, EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV

BROD

POGLEDAJTE KAKO JE GAĐALA PUTINOVA FREGATA: Nekada SLAVNA i moćna, a sada je POTONULA? (VIDEO)

Ovaj brod porinut je 2017. godine, i najmodernije je plovilo u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase "Admiral Grigorovič" pripadaju Crnomorskoj floti. Naoružane su s 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih projektila „Kalibr“

Objavljeno:

Nakon dramatičnog potonuća vojne krstarice Moskva, koju je pogodio ukrajinski projektil 14. aprila, Rusija se možda suočila sa potonućem još jednog važnog broda u Crnom moru - fregatom Admiral Makarov.

Nakon gubitka "Moskve", ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od upravo je raketna fregata "Admiral Makarov" dugačka 125 metara.

Navodno je brod potopio projektil Neptun, ali te informacije nije bilo moguće potvrditi. U međuvremenu, oglasila se i zvanična Moskva koja je saopštila da nemaju informacije o napadu na brod.

Ono što je sigurno jeste da su Rusi bili svesni opasnosti i da će Ukrajnci verovatno pokušati da udare u "Makarova". U prilog tome govori da je kapetan dugo izbegavao ukrajinsku obalu. Iako bi udaljenost od obale zaštitila brod, ujedno ga sprečava da radi ono čemu služi, a to je da štiti crnomorsku flotu od napada sa zemlje i iz vazduha.

Ovaj brod porinut je 2017. godine, i najmodernije je plovilo u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase "Admiral Grigorovič" pripadaju Crnomorskoj floti. Naoružane su s 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih projektila „Kalibr“. Ove krstarice mogu služiti kao pratnja drugim plovilima, ali i napadati ciljeve na moru i kopnu.

Admiral Makarov i "njegova braća" nisu veliki brodovi. Imaju oko 200 članova posade, i upola su manji od površinskih boraca američke mornarice, razarača klase "Arleigh Burke".

Bonus video:

56:14

REDAKCIJA 06.05.2022. 1.DEO

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.