ORBAN PONOVO PRKOSI, IZNEO JASAN STAV! To je "atomska bomba" bačena na mađarsku
Viktor Orban, Foto: Profimedia

PREMIJER

ORBAN PONOVO PRKOSI, IZNEO JASAN STAV! To je "atomska bomba" bačena na mađarsku

Ponovio je mađarsko stajalište da neće slati oružje susednoj Ukrajini

Objavljeno: 10:32h

Mađarska ne može da podrži novi paket sankcija Europske unije u sadašnjem obliku koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban i ponovio stav Mađarske da neće slati oružje susednoj Ukrajini.

On je, kako navodi Rojters, rekao da bi sadašnji predlog Evropske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu" bačenu na mađarsku privredu, navodeći kako da je Mađarska spremna da pregovara ako vidi novi predlog koji bi ispunjavao njene interese.

Izvršno telo Evropske unije u sredu je predložilo dosad najstrože sankcije protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, podseća britanska agencija, navodeći da je na put tom dogovoru stalo nekoliko zemalja, zabrinutih zbog uticaja koji bi imao prekid uvoza ruske nafte.

Nekoliko zemalja na istoku EU zabrinuto je da tokom prekida ne bi imale dovoljno vremena da se prilagode, iako su diplomate rekle da bi Mađarska i Slovačka imale rok do kraja 2023.

1 / 4 Foto: Profimedia

Orban je za državni radio istakao da bi Mađarskoj trebalo pet godina i velika ulaganja u rafinerije i gasovode kako bi mogla da prilaghodi sadašnji sistem koji oko 65 odsto zavisi od ruske nafte.

"Tačno znamo što nam je potrebno, najpre nam treba pet godina kako bi ceo proces bio završen. Godinu do godinu i po nije dovoljno ni za šta", rekao je Orban i dodao da bi Mađarsko takođe bila neophodna velika ulaganja u rafinerije i sistem distribucije kako bi omogućila uvoz nafte koja nije iz Rusije.

Orban je pitao da li je pametno ulagati u toj meri za rezultat u periodu od četiri do pet godina, dok sada traje rat u Ukrajini.

Mađarska čeka novi predlog Evropske komisije, rekao je Orban.

"Ne želim da se suprotstavljatm Evropskoj uniji, već da sarađujemo, ali to je jedino moguće ako uzmu u obzir naše interese", poručio je premijer Mađarske.

1 / 6 Foto: Profimedia

Orban je rekao i da Mađarska neće podržati stavljanje poglavara Ruske pravoslavne Crkve patrijarha Kirila, saveznika Kremlja, na crnu listu, navodeći da je to "pitanje verske slobode".

Ponovio je mađarsko stajalište da neće slati oružje susednoj Ukrajini.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.