EMBARGO NA RUSKU NAFTU NAPRAVIO OPŠTI HAOS! Ove 3 zemlje će tražiti IZUZEĆE, ne mogu da ga podrže?
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPŠTE LUDILO

EMBARGO NA RUSKU NAFTU NAPRAVIO OPŠTI HAOS! Ove 3 zemlje će tražiti IZUZEĆE, ne mogu da ga podrže?

"Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija", rekao je Sijarto

Objavljeno: 15:55h

Bugarska će tražiti izuzeće ukoliko se Evropska unija dogovori o izuzimanju nekih zemalja članica od bilo kakvog embarga na rusku naftu.

To je danas izjavio zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

"Bugarska, tehnološki, može bez ruske nafte, ali to bi značajno podiglo cene goriva. Dakle, ako Evropska komisija razmatra izuzeća, mi bismo želeli da iskoristimo takvu mogućnost", rekao je Vasilev u intervjuu za jedan finansijski list, javlja Rojters.

Sijarto: Mađarska ne može da podrži predloženi embargo EU

Mađarska ne može da podrži predloženi embargo Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Rusije jer bi to razorilo njenu energetsku bezbednost, poručio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

"Briselski paket sankcija predviđa zabranu isporuka nafte iz Rusije u Evropu u prilično kratkom roku, u slučaju Mađarske do kraja sledeće godine", rekao je Sijarto u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je naglasio da Budimpešta ne može da podrži predložene mere EU u sadašnjem obliku.

"Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija", rekao je Sijarto.

1 / 4 Foto: Profimedia

Slovačka traži trogodišnji tranzicioni period

Slovačka želi trogodišnji prelazni period kako bi postepeno sprovela predloženi naftni embargo Evropske unije na kupovinu ruske nafte, izjavio je danas ministar ekonomije Ričard Sulik.

Slovačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke sirove nafte, podržava sankcije EU, rekao je Sulik, ali i dalje traži izuzeće koje bi joj dalo vremena da obezbedi snabdevanje naftom od alternativnih dobavljača, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: Profimedia

Predloženi embargo Evropske komisije uključuje postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.