"UKRAJINA SAMA DONOSI ODLUKE, I PREUZIMA VLASTITE AKCIJE": Šef Pentagona odbacio skandalozne TVRDNJE!
Džon Kirbi, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

RATNO STANJE

"UKRAJINA SAMA DONOSI ODLUKE, I PREUZIMA VLASTITE AKCIJE": Šef Pentagona odbacio skandalozne TVRDNJE!

"Ne pružamo obaveštajne podatke o lokaciji viših vojnih zvaničnika na bojnom polju niti učestvujemo u odlukama o gađanju ukrajinske vojske", rekao je Kirbi

Objavljeno:

Američko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje da je davalo obaveštajne podatke o lokacijama ruskih generala u Ukrajini kako bi ih ukrajinske snage ubile.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!​​​​​​​

Portparol Pentagona Džon Kirbi kaže da je istina da SAD opremaju kijevske snage vojnim obaveštajnim informacijama i to "kako bi se pomoglo Ukrajincima u obdrani njihove zemlje", ali je isto tako istakao da Ukrajina "sama odlučuje hoće li ruskog generala uzeti za metu ili ne".

"Ne pružamo obaveštajne podatke o lokaciji viših vojnih zvaničnika na bojnom polju niti učestvujemo u odlukama o gađanju ukrajinske vojske", rekao je Kirbi.

1 / 4 Foto: EPA/ ERIK S. LESSER

"Ukrajina kombinuje informacije koje mi i drugi partneri pružamo s obaveštajnim podacima koje oni sami prikupljaju na ratištu. Tada sami donose odluke i preduzimaju vlastite akcije", rekao je on.

Istovremeno, oglasio se i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće koji je osudijork tajmsa kao "neodgovorno". Naime, NYT je u četvrtak objavio priču u kojoj tvrdi da su SAD pomogle Ukrajini u ubijanju 12 visokih ruskih generala.

"Sjedinjene Države pružaju obaveštajne podatke na ratištuu kako bi se pomoglo Ukrajincima u odbrani njihovee zemlje", rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Edrien Votson. "Ne pružamo obaveštajne podatke s namerom da ubijemo ruske generale."

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.