OTKRIVENA PUTINOVA "TAJNA" ŽELJA? Britanski obaveštajci RAZOTKRILI razlog ruskih napada na ključnu ČELIČANU
Ilustracija, Foto: Profimedia

napadi

OTKRIVENA PUTINOVA "TAJNA" ŽELJA? Britanski obaveštajci RAZOTKRILI razlog ruskih napada na ključnu ČELIČANU

U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog krsta iz Azovstalja, Marijupolja i okolnih područja evakuisano je gotovo 500 ljudi

Objavljeno: 10:05h

Rusija nastavlja da pokušava da u potpunosti zauzme čeličanu Azovstalj u Marijupolju, navodi se u novom obaveštajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane i ocenjuje da je to povezano sa predstojećim obeležavanjem Dana pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maja.

Kako je objavljeno na Tviter nalogu Ministarstva, Rusija je drugi dan zaredom nastavila kopnene napade na Azovstalj, preneo je Tanjug.

"Obnovljeni napori Rusije da zauzmu Azovstalj i završe zauzimanje Marijupolja verovatno je povezano sa predstojećim obeležavanjem Dana pobede i Putinovom željom da ima simboličan uspeh u Ukrajini", smatraju u britanskom Ministarstvu.

Britanski obaveštajci tvrde i da ta akcija nanosi Rusiji gubitke u osoblju, opremi i municiji, kao i da će to omesti njihove planove u južnom Donbasu.

UN: Tokom noći iz Azovstalja i Mariupolja evakuirano gotovo 500 ljudi

U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog krsta iz Azovstalja, Marijupolja i okolnih područja evakuisano je gotovo 500 ljudi, objavio je na Tviteru glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Evakuaciju su izvela dva humanitarna konvoja, navodi.

"Nadam se da će kontinuirana koordinacija sa Moskvom i Kijevom dozvoliti još više humanitarnih prekida vatre kako bi se civilima dozvolio bezbedan prolaz - objavio je Gutereš.

Putin: "Civili mogu iz Azovstalja, militanti da polože oružje"

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Naftali Benetom poručio da Rusija ostaje spremna da obezbedi bezbedan koridor za izlazak civila iz opkoljene čeličane Azovstalj u ukrajinskoj luci Marijupolju, saopštio je Kremlj.

Putin je takođe naglasio da bi Kijev trebalo da naredi "ukrajinskim militantima" koji se kriju u Azovstalju da predaju oružje, prenosi agencija RIA Novosti.

1 / 7 Foto: Profimedia

Lideri su istakli poseban značaj obeležavanja 9. maja Dana pobede nad fašizmom "za narode Rusije i Izraela, koji poštuju sećanje na sve poginule, uključujući i žrtve Holokausta" i izrazili interesovanje za dalji razvoj prijateljskih rusko-izraelskih odnosa, navodi ruska agencija.

Bonus video:

07:07

VELEOBRT! POLICAJAC LAZOVIĆ BIO INFILTRIRAN U MAFIJU ZBOG TAJNOG ZADATKA?! Novinarka otkriva nove detalje FOTOGRAFIJE SA KAVČANIMA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.