BROJ SLUČEJAVA "MISTERIOZNOG HEPATITISA" PORASTAO NA 228 ŠIROM SVETA: Postoji sumnja kod deteta u Srbiji!
Dete u bolnici, Foto: Profimedia

U 20 ZEMALJA

BROJ SLUČEJAVA "MISTERIOZNOG HEPATITISA" PORASTAO NA 228 ŠIROM SVETA: Postoji sumnja kod deteta u Srbiji!

Velika Britanija je trenutno vodeća u svetu sa 145 slučajeva retkog hepatitisa, a slede SAD, Španija i Izrael

Objavljeno:

U Srbiji se ispituje jedan slučaj kod deteta za koji se sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porekla, a broj slučaja "misterioznog hepatitisa" među decom porastao je na najmanje 228 širom sveta, što je rezultiralo jednom potvrđenom smrću i četiri dodatna smrtna slučaja koja su verovatno uzrokovana istom bolešću, saopštila je u utorak Svetska zdravstvena organizacija.

Kako Telegraf.rs saznaje, sumnja se da je ovim oboleljenjem jetre zaraženo dete koje je smešteno u beogradskoj bolnici. Lekari trenutno rade ispitivanje kako bi ustanovili da li je zaista reč o adenovirusu koji se najpre pojavio u Velikoj Britaniji, gde ga je najviše, zatim u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi....

Tarik Jašarević iz SZO rekao je na brifingu za novinare u Ženevi da međunarodna zdravstvena agencija trenutno ima slučajeve teške upale jetre kod male dece u najmanje 20 zemalja.

- Od 1. maja, SZO je prijavljeno najmanje 228 verovatnih slučajeva iz 20 zemalja, uz još preko 50 slučajeva pod istragom - rekao je Jašarević

Iz dijagnoze ove dece su isključeni češći oblici oboljenja jetre - hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C, a bolest se zove hepatitis nepoznatog porekla saopštila je zdravstvena organizacija. Slučajevi nemaju poznatu vezu, iako se kao mogući krivac istražuje veza sa adenovirusom koji može da izazove prehladu.

Velika Britanija je trenutno vodeća u svetu sa 145 slučajeva retkog hepatitisa, a slede SAD, Španija i Izrael. Skoro desetak drugih evropskih zemalja prijavilo je verovatne slučajeve hepatitisa sa jednocifrenim brojem obolelih.

Indonezija je u ponedeljak izvestila da je troje dece, starosti 2, 8 i 11 godina, umrlo u Džakarti u aprilu nakon što su najverovatnije oboleli od pedijatrijskog hepatitisa, izvestio je Blumberg.

Dodatni slučajevi se istražuju u Japanu, kao i u Singapuru, gde je 10-mesečna beba hospitalizovana sa simptomima hepatitisa.

1 / 6 Foto: Profimedia

Više od 20 američke dece u 10 država, među kojima je i Njujork, takođe je pogođeno je bolešću, koja može izazvati groznicu, umor, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, tamni urin, svetlu stolicu, bolove u zglobovima i žuticu. Nekim pacijentima je potrebna transplantacija jetre, a jedno dete u Viskonsinu je umrlo. Pacijenti su stari od jednog meseca do 16 godina.

U SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti poslali su prošlog meseca upozorenje lekarima širom zemlje, podstičući ih da testiraju decu sa teškim oboljenjem jetre na adenovirus. Minesota, Džordžija i Njujork su izvestili da posmatraju više slučajeva akutne upale jetre kod dece. Devet slučajeva pojavilo se i u Alabami, dva u Severnoj Karolini, po jedan u Delaveru i Luizijani, tri u Ilinoisu, četiri u Viskonsinu i šest u Tenesiju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.