HEPATITS HARA ŠKOLAMA U NAŠEM KOMŠILUKU: Već 2 meseca vlada epidemija, najveći broj obolelih su SREDNJOŠKOLCI!
Hepatitis, Foto: Profimedia

JEZIVO

HEPATITS HARA ŠKOLAMA U NAŠEM KOMŠILUKU: Već 2 meseca vlada epidemija, najveći broj obolelih su SREDNJOŠKOLCI!

Od početka marta dosad zabeležili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima

Objavljeno:

U Zagrebu već dva meseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj obolelih su srednjoškolci.

- Od početka marta dosad zabeležili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identifikovan virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama nečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabeležena među učenicima tri škole te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva meseca - rekao je Branko Kolarić, direktor Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

- Škole su dobile uputstva koje su prenele roditeljima i deci. Ali, apelovao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku - naglasio je Kolarić.

Kako je objavio portal Direktno, epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gde je kuvar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, deci pripremao obroke.

- Da, to je tačna informacija. Za vreme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najpre je bila reč o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je koleginica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim donijeli smo brojne mere - potvrdio je za portal Direktno Mladen Smodlaka, direktor Ugostiteljsko-turističkog škole.

Visoke mere

- Inspekcija je preduzela sve potrebne mere, sve je dezinfikovano, uzeti su brisovi ovih dana pa ćemo videti kakvi su rezultati. S hranom ne radimo više ništa dok ne prođe opasnost. Deca nemaju čak ni vežbe u školi. One se sada odvijaju onlajn, a teorijska se nastava provodi uz visoke epidemijske mere - dodao je Smodlaka.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest "prljavih ruku" jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem. Bolest je rasprostranjena u celom svetu, ali se češće javlja u endemijskom ili epidemijskom obliku u slabije razvijenim i nerazvijenim zemljama sveta. Znatno češće se javlja u sredinama s lošim higijenskim navikama. Inkubacija traje 15 - 50 dana, prosječno oko mesec dana. Obolela osoba je zarazna 14 dana pre pojave i sedam dana nakon pojave simptoma.

Moguće oboljenje jetre

- Među simptomima akutnog hepatitisa A su povišena temperatura, mučnina, povraćanje, žutica, gubitak apetita, bolovi u stomaku, svetla stolica, a tamna mokraća. Zatim se jetrenim probama pokažu povišene razine bilirubina i transaminaza. Lečenje je simptomatsko, a bolesnici se spontano oporavljaju. Bolest je često asimptomatska ili blaga, osobito u djece mlađe od pet godina. No, problem je kad bolest nije prepoznata pa može dovesti do oboljenja jetre - rekla je Lorna Stemberger Marić, pedijatrijski infektolog iz Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

- Trenutno na našem odeljenju nemamo pacijente obolele od hepatitisa, no u posljednjih mesec dana imali smo nekoliko težih slučajeva kod srednjoškolaca i osnovaca. Srećom, svi su naši mladi pacijenti dosad ozdravili. Mi smo prošlih godina imali pojedinačne slučajeve akutnog hepatitisa Ali ne sećam se da smo imali ovakvu epidemiju koja se raširila i među decom - dodala je Lorna Stemberger Marić.

U međuvremenu su direktori zagrebačkih škola dobili uputstva i sa nastavnicima, roditeljima i učenicima podelili vest kako se neko može zaraziti virusom hepatitisa A. Naglašeno je da se osoba može zaraziti ako jede hranu koju je pripremala zaražena osoba koja nije oprala ruke ispravno ili ih je oprala u kontaminiranoj vodi.

Jedan od oblika zaraze jeste i kada osoba pije kontaminiranu vodu, uključujući kockice leda. Nadalje, treba izbegavati konzumaciju sirovih ili nedovoljno kuvanih školjki iz kontaminirane vode, sirovu i termički neobrađenu i neopranu hranu poput voća, povrća i susšija. Zaraziti se možemo i bliskim kontaktom s osobom koja ima hepatitis A koristeći zajednički sanitarni čvor i kuhinju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Jedan od načina širenja žutice je i polni odnos sa zaraženom osobom, a posebno je rizično za osobu muškog spola koji ima seksualni odnos sa zaraženim muškarcem. Takođe, jedna od mogućnosti zaraze hepatitisom A je konzumacija droge korištenjem kontaminiranog pribora.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.