GUTEREŠ: Reproduktivna prava i zdravlje žena osnov za jednakost
Antonio Gutereš, Foto: EPA/Estela Silva

GENERALNI SEKRETAR UN

GUTEREŠ: Reproduktivna prava i zdravlje žena osnov za jednakost

On je odbio da direktno komentariše predlog odluke Vrhovnog suda SAD, ali je rekao da je Gutereš u više navrata izrazio zabrinutost zbog „globalnog unazađivanja” ženskih prava

Objavljeno:

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš smatra da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava, osnova „za život izbora, osnaživanje i jednakost za žene i devojčice u svetu“, saopštio je danas portparol UN Farhan Hak, nakon što je u javnost izasao nacrt pravne odluke kojom bi SAD mogle da ukinu pravo na abortus, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: Profimedia

On je odbio da direktno komentariše predlog odluke Vrhovnog suda SAD, ali je rekao da je Gutereš u više navrata izrazio zabrinutost zbog „globalnog unazađivanja” ženskih prava, uključujući reproduktivna prava i osnovne zdravstvene usluge, navodi britanska agencija.

Vrhovni sud SAD potvrdio je danas autentičnost nacrta presude kojom se poništava odluka Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan abortus u celoj zemlji, ali je saopštio da to ne predstavlja konačnu odluku koja treba da bude doneta do kraja juna.

Bonus video:

01:04

Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali skoro dva sata

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.