VRHOVNI SUD SAD TRAŽI ISTRAGU: Kako je procurio NACRT ODLUKE?
Ilustracija, Foto: Profimedia

haos

VRHOVNI SUD SAD TRAŽI ISTRAGU: Kako je procurio NACRT ODLUKE?

Prvobitna, nezvanična odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda

Objavljeno:

Predsednik američkog Vrhovnog suda Džon Roberts najavio je danas pokretane istrage da bi se utvrdilo kako je „procureo “ nacrt odluke da je većina od devet sudija spremna da poništi ustavno pravo na abortus, što je po njemu „kršenje poverljivosti suda“ i „izdaja“.

U saopštenju za javnost, Vrhovni sud je potvrdio da je dokument autentičan, ali je upozorio da nacrt odluke iz februara, kojim bi se poništilo pravo na abortus dato presudom Ro protiv Vejda iz 1973, ne predstavlja „konačnu poziciju bilo kog člana o pitanjima u predmetu“, prenosi Rojters.

Roberts je i naredio sudskim zvaničnicima da pokrenu istragu u vezi izvora curenja informacija iz suda i naglasio ozbiljnost situacije koju je opisao kao „nečuvenu“ i „uvredu za sud i njegove zaposlene“.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da ne zna da li je procurela odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili odražava konačnu odluku, ali tvrdi da će njegova administracija kad odluka bude doneta biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

1 / 6 Foto: Profimedia

„Verujem da je pravo žene na izbor osnovno“, naveo je Bajden u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Prvobitna, nezvanična odluka koja je procurela u javnost sugeriše da će Vrhovni sud SAD glasati za poništavanje odluke donete u slučaju Ro protiv Vejda, a kojom je legalizovan abortus širom SAD 1973. godine, preneo je ranije danas američki portal Politiko.

Politiko, koji je objavio ta saznanja, precizirao je da je sudijsko mišljenje koje je objavljeno 10. februara u međuvremenu možda promenjeno.

Bonus video:

01:04

Džozef Bajden i Si Đinping razgovarali skoro dva sata

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.