(UŽIVO) ERDOGAN OBAVIO RAZGOVOR SA GUTEREŠOM: Oštećena pista u Odesi
Foto: Profimedia, EPA-EFE/SERGEY DOL​ZHENKO

I DALJE TRAJE

(UŽIVO) ERDOGAN OBAVIO RAZGOVOR SA GUTEREŠOM: Oštećena pista u Odesi

NATO je spreman na mogućnost da se sukob u Ukrajini oduži i da traje mesecima i godinama

Objavljeno: 23:58h

Činjenice:

NATO presretao ruske avione

Nema pomaka u pregovorima

Putin i Zelenski pozvani na samit G20

Rusi umalo ubili Zelenskog

OEBS zvanično završava svoju posmatračku misiju u Ukrajini

NATO upozorava da bi sukob mogao da se oduži mesecima i godinama

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 66. dan.

NATO je spreman na mogućnost da se sukob u Ukrajini oduži i da traje mesecima i godinama. Međutim, alijansa je saopštila da je spremna da godinama podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije, uključujući pomoć Kijevu da pređe sa naoružanja iz sovjetskog doba na moderno zapadno oružje i sisteme.

OEBS je saopštio da zvanično okončava svoju posmatračku misiju u Ukrajini posle osam godina, nakon što je Rusija stavila veto na njeno produženje.

Juče se oglasio i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba koji je pozvao saveznike njegove zemlje da "odluče koje bezbednosne garancije su spremne da obezbede" Kijevu.

U razgovoru sa reporterom časopisa Time, koji je proveo dve nedelje u predsedničkom kompleksu u Kijevu, ukrajinski predsednik Zelenski je opisao kako su ruske trupe bile blizu da pronađu njega i njegovu porodicu dok su pokušavale da zauzmu vladin okrug u glavnom gradu prvog dana sukoba.

Američki predsednik Džo Bajden i njegovi savetnici još uvek razgovaraju o tome kako da pristupe novembarskom samitu G20, čiji su domaćini u petak dobili potvrdu da ruski predsednik Vladimir Putin planira da prisustvuje.

Američka vojska počela je da obučava ukrajinske vojnike u američkim vojnim bazama u Nemačkoj, saopštio je Pentagon.

Iz Kremlja je saopšteno da trenutno nema napretka u pregovorima Moskve i Kijeva.

Iz časa u čas:

23:35 Boris Džonson obavio razgovor sa Vladimirom Zelenskim

Britanski premijer Boris Džonson preneo je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da je više nego ikad posvećen pružanju podrške Ukrajini.

Džonson je „potvrdio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža dodatnu vojnu pomoć kako bi Ukrajincima obezbedilo opremu koja im je neophodna za odbranu“, rekao je portparol britanskog premijera, prenosi Rojters.

22:24 Antonio Gutereš pričao sa Erdoganom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Antonijom Guterešom o ratu u Ukrajini, saopšteno je danas iz kabineta šefa turske države.

Gutereš je, navodi se, informisao Erdogana o sastancima koje je ove nedelje imao u Moskvi i Kijevu, gde je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, prenosi Si-En-En.

21:55 Ukrajinski vojnik: Evakuisano više civila iz Azovstalja

Nekoliko civila evakuisano je, navdono, iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, nakon što je uveden prekid vatre, izjavio je danas zamenik komadanta Azovskog puka i jedan od ukrajinskih vojnika koji je zarobljen u fabrici Svjatoslav Palamar.

Palamar je rekao da je prekid vatre trebalo da počne jutros u šest časova po lokalnom vremenu, ali da je počeo u 11 sati po lokalnom vremenu, prenosi Si-En-En.

Obe strane za sada poštuju režim prekida vatre, dodao je on i istakao da je kasnio konvoj za evakuaciju civila.

21:00 Navodno poginuo ukrajinski pilot

Ukrajinski pilot. kojeg mediji nazivaju Duhom Kijeva, navodno je poginuo i postoje tvrdnje da je tokom rata oborio čak 40 ruskih aviona.

19:50 Rusi navodno oborili ukrajinski borbeni avion Su-25

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu navodno su oborili ukrajinski borbeni avion Su-25, koji je leteo iznad Hersonske oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Kako je naveo, ruski PVO sistemi oborili su i dve ukrajinske bespilotne letilice, prenose RIA Novosti.

19:00 Raketni napad na Odesu, oštećena pista aerodrom

Ruske snage izvršile su raketni napad na aerodrom u Odesi, u kojem je oštećena pista i da je sada neupotrebljiva, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Rojters prenosi da ukrajinski mediji pozivajući se na očevice javljaju da je više eksplozija ođeknulo u Odesi, nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad.

Jedna od očevidaca rekla je za Si-En-En da je videla najmanje jedan borbeni avion iznad Odese.

18:15 Ukrajinska policija: Tri tela pronađena u jami kod Buče

Tela trojice muškaraca pronađena su u jami u blizini ukrajinskog grada Buče u Kijevskoj oblasti, saopštila je ukrajinska policija.

Kijevska policija tvrdi da na telima pronađenim u petak ima tragova mučenja.

Kako navodi, žrtvama su ruke i oči bile vezane, a nekima su bila zapušena usta.

14:40 Britanci objavili novu ratnu kartu Ukrajine

14:15 Lavrov: 16.000 stranaca tražilo pomoć Rusije u evakuaciji

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, oko 16.000 državljana trećih zemalja, uključujući osoblje misija UN i OEBS, zatražilo je od Rusije pomoć pri evakuaciji, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu kineskoj agenciji Sinhua, Lavrov je potvrdio da je međuresorni koordinacioni centar Ruske Federacije za humanitarne aktivnosti primio do sada oko 2,8 miliona zahteva za pomoć u evakuaciji, od čega 16.000 od stranih državljana i zaposlenih u međunarodnim misijama UN i OEBS, prenosi TAS S.

13:30 Makron obećao Zelenskom da će povećati vojnu pomoć Kijevu

Francuski predsednik Emanuel Makron je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim obećao da će pojačati vojnu i humanitarnu pomoć Kijevu, javio je BFMTV, pozivajući se na izvore.

Predsednici Francuske i Ukrajine imali su danas telefonski razgovor. Kako prenosi kanal, Makron je obećao Zelenskom "da će pojačati pomoć Ukrajini u odbrambenom oružju i humanitarnoj podršci".

12:58 Zelenski i Makron razgovaraju telefonom

Počeo je telefonski razgovor ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i francuskog predsednika Emanuela Makrona, prenosi BFM, pozivajući se na Jelisejsku palatu. Trenutno nije poznato o čemu tačno dva lidera razgovaraju, napominje kanal.

11:44 Zelenski: Rusija pokušava da uništi sav život u Donbasu

Rusija čini sve što može da uništi "svaki život" u regionu Donbasa na istoku, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Onje u svom noćnom obraćanju optužio Rusiju za stalne udare na infrastrukturu i stambena naselja koji "pokazuju da Rusija želi da ovo područje učini nenaseljenim"

On je takođe govorio o raketnim napadima na Kijev tokom ovonedeljne posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

- Nažalost, brutalno ponižavanje Ujedinjenih nacija od strane Rusije ostalo je bez snažnog odgovora - rekao je on.

11:13 Rusko ministarstvo očekuje rast prometa robe sa Kinom

10:52 Jermakov: Dijalog Moskve i Vašingtona formalno zamrznut

Dijalog Moskve i Vašingtona o strateškoj stabilnosti formalno je "zamrznut", izjavio je danas zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

Jermakov, koji obavlja funkciju šefa kontrole neširenja nuklearnog oružja, rekao je za agenciju TAS S da bi ti kontakti mogli da budu nastavljeni kada bude završena "specijalna vojna operacija" Rusije u Ukrajini.

10:16 Podoljak: Putin ignoriše ponude za spasavanje ljudi

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin ignoriše ponude da budu spaseni ljudi iz Mariupolja.

Podoljak je rekao da se najviši zvaničnici Ukrajine stalno obraćaju svetskim liderima da bi im pomogli da ubede rusku stranu da je neophodan humanitarni koridor iz Mariupolja, piše Ukrajinska pravda.

Dodao je da se pojedini politički lideri svojim ličnim kanalima obraćaju Putinu, ističući da se to mora učiniti iz humanitarnih razloga, ali da nema reakcije sa ruske strane.

09:38 Rusija sprečila ukrajinski avion da uđe na teritoriju Rusije

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spečili su jutros avion Oružanih snaga Ukrajine da uđe na teritoriju ruske Brjanske oblasti, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da su ruski PVO sistemi otkrili avion Oružanih snaga Ukrajine i da su na naselje Žeča pala dva projektila, prenosi Interfaks.

Prema rečima guvernera Bogomaza, u eksploziji su oštećene tehnološke zgrade naftnog terminala. Žrtava nije bilo.

Ovaj navod nije potvrđen od strane Ukrajine.

09:38 Rusija sprečila ukrajinski avion da uđe na teritoriju Rusije

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spečili su jutros avion Oružanih snaga Ukrajine da uđe na teritoriju ruske Brjanske oblasti, saopštio je guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da su ruski PVO sistemi otkrili avion Oružanih snaga Ukrajine i da su na naselje Žeča pala dva projektila, prenosi Interfaks.

Prema rečima guvernera Bogomaza, u eksploziji su oštećene tehnološke zgrade naftnog terminala. Žrtava nije bilo.

Ovaj navod nije potvrđen od strane Ukrajine.

09:21 Poljska poslala preko 200 tenkova u Ukrajinu u poslednjih nekoliko nedelja

Poljska je poslala preko 200 tenkova T-72 Ukrajini u proteklih nekoliko nedelja, saopštio je u petak Polskie Radio, nacionalni javni radio, pozivajući se na novinsku agenciju IAR, prenosi CNN.

Poljska je do sada Ukrajini obezbedila vojnu opremu u vrednosti od 1,6 milijardi dolara, rekao je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Pored tenkova, navodi Polskie Radio, oprema uključuje i desetine borbenih vozila pešadije i samohodne haubice 2S1 Carnation, bespilotne letelice, višecevne raketne bacače "Grad" i prenosne PVO sisteme "Piorun" (Thunderbolt).

09:21 Poljska poslala preko 200 tenkova u Ukrajinu u poslednjih nekoliko nedelja

Poljska je poslala preko 200 tenkova T-72 Ukrajini u proteklih nekoliko nedelja, saopštio je u petak Polskie Radio, nacionalni javni radio, pozivajući se na novinsku agenciju IAR, prenosi CNN.

Poljska je do sada Ukrajini obezbedila vojnu opremu u vrednosti od 1,6 milijardi dolara, rekao je prošle nedelje poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Pored tenkova, navodi Polskie Radio, oprema uključuje i desetine borbenih vozila pešadije i samohodne haubice 2S1 Carnation, bespilotne letelice, višecevne raketne bacače "Grad" i prenosne PVO sisteme "Piorun" (Thunderbolt).

08:55 Antonov: Izjave Kirbija uvredljive i neprihvatljive

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov ocenio je kao "uvredljive i neprihvatljive" izjave portparola Pentagona Džona Kirbija o Rusiji.

Antonov je u komentaru objavljenom na Telegramu ruske ambasade napisao da je u SAD postalo norma da "zvaničnici administracije svoje stavove zasnivaju na nepristojnim lažima ukrajinskih vlasti", prenosi RIA Novosti.

08:20 Ukrajina: Rusija ukrala nekoliko stotina hiljada tona žita

Zamenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki optužio je ruske snage da su ukrale "nekoliko stotina hiljada tona" žita u oblastima Ukrajine koje su zauzele.

07:55 Sve je više izveštaja o silovanjima

Humanitarne organizacije rade na dostavljanju hitnih kontraceptivnih sredstava u ukrajinske bolnice zbog rastućeg broja izveštaja o silovanim Ukrajinkama.

Gotovo 3.000 paketa tzv. tableta za jutro posle poslato je u delove Ukrajine najviše pogođene ruskom invazijom. BBC javlja da je tablete poslala Međunarodna federacija za plansko roditeljstvo. Organizacija je potvrdila i da šalje medicinske abortivne tablete, koje se mogu koristiti do 24. nedelje trudnoće.

07:22 Ukrajina će se izboriti sa nestašicom goriva

Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ove nedelje Rusija je izvršila udare na postrojenja glavnog ukrajinskog proizvođača goriva, rafineriju nafte u Kremenčuku, kao i na nekoliko drugih velikih skladišta, prenosi Rojters.

- Redovi i rastuće cene goriva na benzinskim pumpama primetne su u mnogim regionima naše zemlje - saopštio je Zelenski u noćašnjem video obraćanju.

On je naglasio da "okupatori namerno uništavaju infrastrukturu za proizvodnju, snabdevanje i skladištenje goriva" u Ukrajini.

- Rusija je blokirala i naše luke, tako da nemamo hitna rešenja za ove nestašice. Ali vladini zvaničnici obećavaju da će u roku od nedelju dana, a najviše dve, sistem snabdevanja Ukrajine gorivom funkcionisati - dodao je Zelenski.

06:55 Kijev: Zelenski pogrešio o broju ljudi u masovnoj grobnici

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogrešno se izrazio kada je govorio o broju žrtava u novoj masovnoj grobnici, izjavio je njegov portparol Serhij Nikiforov.

Bi-Bi-Si je prethodno preneo da je Zelenski u intervjuu za poljske medije rekao da je u Kijevskoj oblasti pronađena još jedna masovna grobnica sa 900 tela.

Međutim, njegov portparol je rekao da, iako je nova masovna grobnica danas zaista otkrivena, predsednik je pogrešio i zapravio govorio o ukupnom broju tela koja su do sada pronađena u masovnim grobnicama u blizini grada Buča, navodi ukrajinska agencija Unian.

06:52 Lavrov: Svakodnevni onlajn pregovori, tema i ukidanje sankcija

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.