JAVNA RASPRAVA U TURKMENISTANU: Novi predsednik traži IME za grad u IZGRADNJI
Serdar Berdimuhamedov, Foto: Profimedia

novi grad

JAVNA RASPRAVA U TURKMENISTANU: Novi predsednik traži IME za grad u IZGRADNJI

Izgradnja novog grada koja je počela pre više godina delimično je sprovedena pod nadzorom Serdara Berdimuhamedova, koji je jedno vreme bio guverner te provincije

Objavljeno:

Novi predsednik Turkmenistana pozvao je na javnu raspravu o imenu za novi grad u izgradnji, javili su danas državni mediji u toj zemlji.

Mnogi posmatrači očekuju da će grad biti nazvan po prethodniku i ocu aktuelnog predsednika Gurbanguliju Berdimuhamedovu. ; Četrdesetogodišnji Serdar Berdimuhamedov izabran je prošlog meseca da nasledi svog oca, autoritarnog bivšeg predsednika koji je bio na vlasti 15 godina. ; Prema državnom listu "Neutral Turkmenistan", koji citira novog predsednika, novi grad izgradjen za 1,5 milijardi dolara u provinciji Ahal na jugu zemlje je "skoro završen".

Aktuelni vodja je prilikom posete lokaciji govorio o izboru odgovarajućeg imena za budući grad i rekao da je to šansa da se vodi nacionalna rasprava na tu temu, prenosi list.

Javna televizija je sinoć objavila slike grada, na kome je radilo oko 15.000 radnika, gde su prikazani velelepni objekti, uključujući i hipodrom.

Izgradnja novog grada koja je počela pre više godina delimično je sprovedena pod nadzorom Serdara Berdimuhamedova, koji je jedno vreme bio guverner te provincije.

Serdar Berdimuhamedov
foto: Profimedia

Od kada je preuzeo dužnost on se gotovo svakodnevno pojavljuje na državnoj televiziji, obraća se zvaničnicima, učestvuje na festivalima na biciklu ili konju, kao što je njegov otac pre njega imao običaj da radi.

S druge strane, bivši predsednik, koji sada ima položaj predsednika gornjeg doma parlamenta, što je druga funkcija u državi, samo se povremeno pojavljuje u javnosti. ; Novi turkmenistanski predsednik obećao je da će nastaviti politiku svog oca, koji je ostao vrlo uticajan i koga mediji zovu "zaštitnikom" zemlje.

Serdar Berdimuhamedov položio je zakletvu 19. marta, preuzimajući vlast od svog oca, Gurbangulija Berdimuhamedova, koji je čvrstom rukom vladao strogo kontrolisanom srednjoazijskom nacijom od 2006. dok je gradio kult koji nije ostavljao prostora za neslaganje.

Bonus video:

17:30

VEČERNJI DNEVNIK 29.04.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.