"AKO NE IZAĐEŠ U PRVOJ SEKUNDI, GOTOV SI": Novi PROBLEM za Ruse, njihovi TENKOVI umaju ozbiljnu FALINKU? (VIDEO)
Tenk, Foto: printscreen/twitter

PROCURELA NOVA INFORMACIJA?

"AKO NE IZAĐEŠ U PRVOJ SEKUNDI, GOTOV SI": Novi PROBLEM za Ruse, njihovi TENKOVI umaju ozbiljnu FALINKU? (VIDEO)

Rezultat udara može biti dovoljan da raznese kupolu tenka, kao što se može videti na snimku koji se pojavio a na društvenim mrežama

Objavljeno: 09:56h

Posle objave da ruska vojska ima problema sa kamiona, sad je procurela nova informacija.

Ruski tenkovi s uništenim kupolama najnoviji su znak da se ruska ofenziva u Ukrajini ne odvija po planu. Smatra se da su uništene stotine ruskih tenkova otkako je Moskva započela svoju operacija, a britanski ministar obrane Ben Valas je procenio da je ruska vojska ostala bez čak 580 tenkova.

Ali problemi Moskve idu puno dalje od toga. Stručnjaci tvrde da snimke s bojnog polja ukazuju na to da ruski tenkovi imaju problem za koji zapadne vojske znaju godinama i nazivaju ga efektom 'jack-in-the-box'. Izraz se referira na igračku, kutijicu u kojoj se na opruzi nalazi figurica koja iz nje iskoči kada se okreće ručkica sa strane.

Tvrde da je Moskva trebala da predvidi taj problem, koji se odnosi na način na koji čuva municiju za tenkove. Za razliku od modernih tenkova na Zapadu, ruski imaju više granata unutar svojih kupola. To ih čini vrlo ranjivima jer čak i indirektan pogodak može pokrenuti lančanu reakciju koja uzrokuje eksploziju celog skladišta municije do 40 granata, piše CNN.

Rezultat udara može biti dovoljan da raznese kupolu tenka, kao što se može videti na snimku koji se pojavio a na društvenim mrežama.

Ono što se događa ruskim tenkovima je greška u dizajnu, rekao je Sem Bendet, savetnik na programu ruskih studija pri Centru za novu američku sigurnost.

"Svaki uspešan pogodak brzo zapali streljivo i tako uzrokuje ogromnu eksploziju, a kupola bude uništena. Što znači ta greška? Posada tenka, obično dva čoveka u kupoli i treći koji vozi - tako postaju laka meta, rekao je Nikolas Drumond, analitičar specijalizovan za kopneno ratovanje i bivši oficir britanske vojske.

"Ako ne izađeš u prvoj sekundi, gotov si", kaže on.

Drumond je rekao da eksplozivna municija uzrokuje probleme za gotovo sva oklopna vozila koja Rusija koristi u Ukrajini. Naveo je primer borbenog vozila pešadije, koje obično ima do tri člana posade, a može primiti još pet vojnika. Rekao je da je BMD-4 bio 'pokretni mrtvački sanduk' koji je raketa uništila.

Ipak, greška u izradi verovatno je posebno mučna za Moskvu jer se o problemima ranije naširoko pisalo.

Tenkovi su privukli pažnju zapadnih vojski tokom Zalivskog rata 1991. i rata u Iraku 2003. godine kada je veliki broj tenkova ruske proizvodnje T-72 doživeo istu sudbinu. Kupole su bile raznesene prilikom napada protivtenkovskim projektilima.

Kada je serija T-90, naslednik T-72, počela koristiti njen oklop je nadograđen, ali sastav punjenja projektilima ostao je sličan prethodniku te je ostao jednako ranjiv, rekao je Drumond.

T-80, još jedan ruski tenk koji je se koristi u Ukrajini, ima sličan sastav za punjenje projektilima. Postoje ipak neke prednosti ovakvog sastava.

Bendet iz Centra za novu američku sigurnost rekao je da je Rusija odabrala ovaj sastav kako bi uštedela prostor i smanjila tenku dimenzije, zbog čega ih je teže pogoditi u borbi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zapad naučio lekciju

Zapadne vojske naučile su pak lekciju, promatrajući sudbinu tenkova T-72 u Iraku.

Bendet je spomenuo borbena vozila pešadije Stryker, koja su razvijena nakon prvog rata u Iraku.

"Imaju kupolu na vrhu, koja ne ulazi u prostor za posadu. Samo je postavljena na vrhu i sva municija je unutar te kupole. Dakle, ako kupola bude pogođena i raznesena, posada je još uvijek sigurna. To je vrlo pametan dizajn.

Drugi zapadni tenkovi, poput M1 Abramsa koje koriste SAD i neke savezničke vojske, veći su i nemaju "vrtešku". U Abramsu četvrti član posade u tenku vadi granate iz zatvorene kupe i prenosi ih u top za ispaljivanje.

Kupa ima vrata koja član posade otvara i zatvara, što znači da će, ako je tenk pogođen, samo jedna granata u kupoli verovatno biti izložena.

Tačan pogodak može oštetiti tenk, ali ne mora nužno ubiti posadu, rekao je Bendet.

Drumond je rekao i da granate koje koriste zapadne vojske ponekad izgaraju na visokim temperaturama koje stvara nadolazeći projektil, ali ne eksplodiraju.

Ne postoji jednostavan način da se sazna koliko je ruskih tenkova uništeno u Ukrajini. Internetska stranica za praćenje obaveštajnih podataka otvorenog koda Oryx objavila je 28. aprila da je najmanje 300 tenkova uništeno, dok ih je 279 oštećeno, napušteno ili zarobljeno. Međutim, tu se broje slučajevi za koje imaju vizualne dokaze, tako da bi ruski gubici mogli biti puno veći.

Nisu u pitanju samo gubici u opremi. Kada je Valas izneo procenu o 80 izgubljenih tenkova rekao je da je više od 15.000 ruskih vojnika poginulo tokom invazije. Teško je proceniti koliko se odnosi na tenkovsku posadu, ali vojnike nesumnjivo nije jednostavno zameniti.

Obučavanje tenkovske posade može potrajati i do 12 mjeseci, tvrdi Aleski Roinila, bivši član posade tenka u finskim obrambenim snagama, a "to se smatra brzim tempom".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.