SLEDE PROMENE U SAVETU UN ZA LJUDSKA PRAVA: Prag kandidat da nasledi Moskvu
Ujedinjene nacije, Foto: AP

ujedinjene nacije

SLEDE PROMENE U SAVETU UN ZA LJUDSKA PRAVA: Prag kandidat da nasledi Moskvu

Od svoje početka invazije u Ukrajini 24. februara Rusija je udaljena iz više UN tela što je smanjilo njen kapacitet uticaja na medjunarodnoj sceni

Objavljeno:

Generalna skupština UN će 10. maja birati naslednika Rusije u Savetu UN za ljudska prava, mesto za koje je Češka jedini kandidat, saopštile su danas Ujedinjene nacije. Prag je "jedini kandidat" u ovoj fazi, ali bi mogle i druge zemlje da se prijave do datuma izbora, rekla je za Frans pres portparolka Generalne skupštine Paulina Kubijak.

Generalna skupština UN
Generalna skupština UNfoto: Beta

To mesto u principu treba da pripadne nekoj istočnoevropskoj zemlji. Mesto je napustila Rusija pošto je Generalna skupština suspendovala iz Saveta UN za ljudska prava, na inicijativu SAD, zbog ruske invazije Ukrajine. Rusija je trebalo da zadrži to mesto do 2023. godine.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO.

Savet za ljudska prava, telo od 47 članica čije sedište je u Ženevi, glavni je forum UN zadužen za tu oblast. Pored promocije ljudskih prava, njegov zadatak je da redovno razmatra sitauciju u zemljama članicama UN. Takodje može da raspravlja o hitnim pitanjima na vanrednim sednicama, kao što je bila ona posvećena Ukrajini uprkos protivljenja Moskve.

Od svoje početka invazije u Ukrajini 24. februara Rusija je udaljena iz više UN tela što je smanjilo njen kapacitet uticaja na medjunarodnoj sceni.

Pored isključenja iz Saveta UN za ljudska prava, Moskva je suspendovana u sredu iz Svetske turističke agencije (Tela od 159 zemalja članica sa sedištem u Madridu), pošto je njena invazija ocenjena kao suprotna vrednostima organizacije.

Ona nije uspela da bude izabrana u upravne odbore Unicefa i agencije UN Žene, zbog rivalskih kanidatura koje su se pojavile u poslednjem trenutku, prenele su diplomate.

Moskva takodje nije uspela da dobije mestu u UN Komitetu zaduženom za nevladine organizacije, i u Stalnom telo za autohtona pitanja. U poslednjem slučaju Ukrajina je dobila mesto koje je prvobitno bilo namenjeno Rusiji.

( Espreso / Agencije )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.