BAJDEN ŽELI 33 MILIJARDE DOLARA ZA UKRAJINU: Rekao je da je 1 stvar KLJUČNA!
Džozef Bajden, Foto: Profimedia

SAD

BAJDEN ŽELI 33 MILIJARDE DOLARA ZA UKRAJINU: Rekao je da je 1 stvar KLJUČNA!

Predsednik SAD obrazložio zašto je tražio dodatnih 33 milijarde dolara za pomoć Ukrajini

Objavljeno:

Predsednik SAD Džo Bajden govori u Beloj kući o predlogu zakona o dodatnom finansiranju od 33 milijarde dolara koji ima za cilj da pomogne Ukrajini.

Bajden je rekao da je ključeno da ovo finansiranje bude odobreno, i to što pre.

- Mi ne napadamo Rusiju. Pomažemo Ukrajini da se odbrani od ruske agresije, i baš kao što je Putin odlučio da pokrene ovu brutalnu invaziju, mogao bi da odluči da prekine ovu brutalnu invaziju - dodao je on.

Zahtev od 33 milijarde dolara uključuje 20,4 milijarde dolara zatraženih za vojnu i bezbednosnu pomoć, uključujući 5 milijardi dolara dodatnih ovlašćenja za povlačenje, 6 milijardi dolara za Inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini i 4 milijarde dolara za Program inostranog vojnog finansiranja Stejt departmenta, rekao je ranije novinarima visoki zvaničnik administracije.

Dok se Bajden obrazlagao zašto je tražio od Kongresa da odobri paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara, on je rekao da je borba u Ukrajini borba za slobodu i da neće biti jeftina, ali će biti skuplja ako se svet uruši

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: Profimedia

- Ovaj zakon nam je potreban da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu. Cena ove borbe nije jeftina, ali odustajanje od agresije će biti skuplje ako dozvolimo da se dogodi - rekao je on.

Bajden je rekao da je "izbor između podržavanja Ukrajinaca dok brane svoju zemlju ili pružanja podrške dok Rusi nastavljaju sa svojim zločinima“.

- Naši saveznici u NATO-u, naši partneri iz EU, oni će takođe platiti svoj pošten deo troškova, ali i mi moramo da uradimo svoj deo u vođenju alijanse - rekao je on, dodajući da će pomoć ići ka doprinosu oružja, sredstava, municije i druge ekonomske podrške.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

- Pomoć će učiniti da njihova hrabrost i žrtva imaju svrhu, kako bi mogli da nastave ovu borbu - rekao je Bajden, pozivajući Kongres da odobri finansiranje „što je pre moguće“.

Predsednik je, međutim, naglasio da SAD ne napadaju Rusiju.

- Rusija je agresor, nema ako, i , ili, ali o tome - rekao je on.

Bajden kaže da Ukrajinci ne bi trebalo da ulaze u SAD preko južne granice.

- Ukrajinci koji beže od nasilja ne moraju da pokušavaju da uđu u Sjedinjene Države preko južne granice jer sada imaju pristup specijalnom viznom sistemu. Napravili smo direktan način na koji oni mogu da dođu iz Evrope, iz Ukrajine direktno u Sjedinjene Države bez odlaska na južnu granicu - rekao je Bajden.

Na pitanje da li su SAD sada u „ratu preko posrednika“ sa Rusijom i koliko je zabrinut kako bi Kremlj mogao da odgovori rekao da je "Amerika spremna bez obzira šta oni urade".

( Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.