(BLOG UŽIVO) GASPROM SUTRA OBUSTAVLJA ISPORUKU GASA BUGARSKOJ? Oglasio se Džonson o nuklernom oružju Rusije
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, EPA-​EFE/STR, EFE/OLEG PETRASYUK, EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

62. DAN RATA U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) GASPROM SUTRA OBUSTAVLJA ISPORUKU GASA BUGARSKOJ? Oglasio se Džonson o nuklernom oružju Rusije

Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 300 miliona dolara vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici

Objavljeno: 23:59h

Činjenice:

  • Danas razgovor Putina i Erdogana
  • Lavrov otkrio kako će se završiti sukob u Ukrajini
  • Guteres i Erdogan: Zajednički cilj je okončanje rata u Ukrajini
  • Tim UN danas stiže u Černobilj
  • Putin: Znamo imena agenata CIA koji navode ukrajinske neonaciste da čine zločine
  • SAD obećavaju 300 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini
  • Blinken i Ostin se sastali sa Zelenskim

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 62. dan.

Na sastanku u Kijevu, SAD su ponovile svoju podršku Ukrajini i obećale više od 300 miliona dolara vojnog finansiranja za pomoć njihovim ratnim naporima, kažu zvaničnici. Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podeljen među članice NATO-a i druge regionalne saveznike. Pored toga, SAD će Kijevu prodati 165 miliona dolara municije. Rusija je nakon ove odluke uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da obustave isporuke oružja Ukrajini.

1 / 22 Foto: Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken govorio je na granici Poljske i Ukrajine o svom sastanku u Kijevu sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i zvaničnicima Ukrajine, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu. Blinken je rekao medijima: Imali smo priliku da direktno pokažemo našu snažnu stalnu podršku ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ovo je, po našem mišljenju, bio važan trenutak da budemo tamo.

Šef ukrajinskih železnica potvrdio je jutros da se pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini našlo na udaru vatre. On je rekao da su žrtve prijavljene, ali nisu poznati detalji.

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da tokom jučerašnjeg dana nije postignut dogovor sa Rusijom o koridoru za evakuaciju civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju.

Tim Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) danas stiže u nuklearnu elektranu u Černobilju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je planove lidera Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da danas razgovaraju telefonom o situaciji u Ukrajini.

Iz časa u čas:

23:53 Zvaničnik o bliskom susretu snaga SAD sa ruskim dronovima

Tokom rata u Ukrajini, bilo je bliskih susreta između američkih snaga i "ruskog naoružanja", posebno bespilotnih letelica, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Pentagona tokom današnjeg razgovora sa novinarima.

- Bilo je nekoliko preleta bespilotnih letelica u blizini granice sa Belorusijom, nedaleko od nekih naših jedinica - rekao je američki zvaničnik i dodao da takve situacije nisu izazvale uzbunu na terenu i u Pentagonu, prenosi CNN.

23:23 IAEA pristaje da pomogne Ukrajini da popravi štetu u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pristala je da pomogne Ukrajini da popravi štetu u nuklearnoj elektrani u Černobilju nakon što su je zauzele ruske snage.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu da je šteta vidljiva i da se još uvek procenjuje.

22:39 Memorijalni zid od cveća napravljen u Lavovu

Lavov, koji se nalazi blizu granice sa Poljskom, u početku je bio grad utočište za Ukrajince koji su bežali od borbi na početku rata.

Međutim, region je pogođen nizom vazdušnih napada poslednjih nedelja.

22:15 Džonson ne veruje da će Putin da upotrebi nuklearno oružje

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da ne očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Na pitanje novinara da li očekuje da će njegov ruski kolega razmotriti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ako pretrpi više vojnih neuspeha, Džonson je rekao:

- Ne, neću. S obzirom na ogromnu rusku podršku za ono što on radi, s obzirom na očiglednu nesvesnost ruskih medija o tome šta se zaista dešava u Ukrajini, paradoks je da Putin ima daleko više političkog prostora da odstupi, da se povuče - rekao je on.

Govoreći o mogućnosti razmene zarobljenika za oslobađanje britanskog vojnika Ejdena Aslina, kog su zarobile ruske snage, Džonson je rekao da će vlada učiniti ono što može, ali ne može da utiče na odluke ukrajinskih lidera.

21:52 Rusija od sutra prestaje sa isporukom gasa Bugarskoj

21:15 Zvaničnik Kremlja: Ukrajina bi mogla da bude podeljena na nekoliko delova

Visoki zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev izjavio je da bi Ukrajina mogla da bude podeljena na nekoliko delova.

Patrušev, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, naveo je da bi "politike Zapada i režima u Kijevu koji je pod zapadnom kontrolom dovele jedino do raspada Ukrajine na nekoliko država".

20:36 Putin pristao da UN i MKCK učestvuju u evakuaciji civila

Ruski predsednik Vladimir Putin pristao je u principu da UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta učestvuju u evakuaciji civila iz kruga čeličane Azovstalj u luci Marijupolj, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

- Biće održani dodatni razgovori sa kancelarijom Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova i ruskim ministarstvom odbrane - izjavio je portparol UN Stefan Dižarik nakon sastanka u Moskvi predsednika Rusije Vladimira Putina sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, prenosi Rojters.

19:45 Gasprom: Sutra obustavljamo isporuke gasa Poljskoj

Ruska energetska kompanija Gasprom informisala je poljski PGNiG da će isporuke gasa toj zemlji gasovodom Jamal biti obustavljene u sredu u 8 sati po centralnoevropskom vremenu, saopštila je danas poljska kompanija.

PGNiG u saopštenju ističe da će preduzeti korake da ponovo uspostavi protok gasa u skladu sa ugovorom o Jamalu, kao i da prekid isporuke predstavlja kršenje tog ugovora, prenosi Rojters. Kompanija dodaje i da ima pravo da traži odštetu zbog kršenja ugovora

19:11 Putin nakon sastanka sa Guteresom: Znamo šta je ko radio u Buči

18:46 SAD pozdravile odluku Berlina o slanju naoružanja Kijevu

Vlada SAD pozdravila je danas odluku Nemačke da po prvi put pošalje teško naoružanje Ukrajini.

- Mislim da je značajno što je Nemačka najavila da će obezbediti 50 protivvazušnih sistema Čita - rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin nakon razgovora sa desetinama svojih kolega u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

On je protivvazdušne sisteme Gepard nazvao engleskim imenom, ali je izrazio uverenje da će ti sistemi pružiti stvarni odbrambeni kapacitet ukrajinskim snagama, prenosi Rojters.

- Povodom pitanja šta će još Nemačka učiniti u budućnosti opet bih ponovio - to je suverena odluka koju će doneti nemačko rukovodstvo i ne želim da spekulišem o tome - poručio je šef Pentagona.

18:23 Rusija: Ukrajina odbila da potpiše sporazum o bezbednosti nuklearki

Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da je Ukrajina odbila da potpiše sporazum o bezbednosti nuklearnih elektrana koji je pokrenula Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

- Nekoliko nedelja se vodila aktivna diskusija o inicijativi generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da se zaključi sporazumizmeđu Agencije, Rusije i Ukrajine u cilju osiguravanja bezbednosti nuklearnih objekata - navodi se u saopštenju.

Stalna misija Rusije tvrdi da bi sedam važnih odredbi koje su predložene kao obaveze strana, doprinelo stabilnosti i predvidljivosti svega što se sada dešava u vezi s nuklearnom infrastrukturom Ukrajine.

17:54 Moskva: Spremni smo svakog momenta da uzvratimo na napade

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da smatra provokacijom izjavu zamenika britanskog ministra odbrane Džejmsa Hipija da "Ukrajina ima legitimno pravo da napadne rusku teritoriju".

- Želimo da naglasimo da će direktno podsticanje kijevskog režima na ovakve akcije od strane Londona u slučaju pokušaja njihove realizacije momentalno dovesti do našeg srazmernog odgovora. Kao što smo upozoravali, ruske Oružane snage su danonoćno spremne da uzvrate napade visoko preciznim oružjem dugog dometa na centre koji donose relevantne odluke u Kijevu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Sputnjik.

Dodaje se da "savetnici iz jedne od zapadnih zemalja koji se nalaze u ukrajinskim komandnim centrima u Kijevu neće nužno biti problem kada Rusija bude donosila odluku o uzvratnim akcijama".

Ranije je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi izjavio da Ukrajina ima zakonsko pravo da napada vojne mete u Rusiji kako bi poremetila logistiku ruskih Oružanih snaga.

17:33 "Putin treba da donese odluku da okonča ovaj sukob"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin "treba da donese odluku o okončanju ovog sukoba da bi se rat u Ukrajini završio".

- Mislim da je prvi korak okončanje ovog sukoba. I mislim da ono što treba da se desi da bi se sukob okončao jeste gospodin Putin, on je osoba koja ga je započela - rekao je Ostin. Ostin je Putinovu odluku da napadne Ukrajinu nazvao "neopravdanom". On je dodao da će to biti Putinova odluka "da deeskalira, a zatim se vrati za pregovarački sto".

- I zaista bismo svi voleli da se to dogodi - rekao je Ostin.

17:28 Ostin: SAD se neće upuštati u zveckanje nuklearnim sabljama

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je upitan o eksplozijama u Moldaviji i da li je zabrinut da bi se sukob mogao preliti van Ukrajine.

Ostin kaže da SAD još uvek ispituju uzrok eksplozije, ali je rekao da "svakako ne želimo da vidimo prelivanje".

Takođe je upitan da li je zabrinut da će iz Rusije biti pretnje nuklearnim oružjem zbog toga što će saveznici obezbediti Ukrajinu teškim naoružanjem.

Ministar odbrane kaže da je ta vrsta retorike "veoma opasna i beskorisna" i da "sve strane gube" u nuklearnom ratu.

- Nećemo se baviti zveckanjem sabljama - kaže on.

17:17 Blinken: SAD i Ukrajina saglasne o vojnim potrebama Kijeva

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina su u velikoj meri saglasne u tome šta je potrebno Ukrajini da nastavi borbu protiv ruske vojne operacije i šta Vašington može da joj pruži, potvrdio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Rojters prenosi da je Blinken upoznao Senatski odbor za spoljne poslove da je tokom svog nedavnog putovanja u Ukrajinu sa predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o tome koje su potrebe Ukrajine.

17:12 Gutereš: Evakuaciju u Ukrajini moraju pomoći sve strane

Evakuaciju civila i isporuku pomoći u Ukrajini moraju pomoći sve strane, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

- Hitno su nam potrebni humanitarni koridori koji su zaista bezbedni i efikasni i koje svi poštuju, kako bismo evakuisali civile i pružili preko potrebnu pomoć - poručio je Gutereš nakon razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, prenosi agencija TAS S.

Predložio je "uspostavljanje humanitarne kontakt grupe" koju bi činile UN, Rusija i Ukrajina kako bi se uspostavio siguran prolaz za evakuaciju civila i isporuku pomoći.

17:05 Danas nije otvoren nijedan humanitarni koridor

Ukrajina danas nije mogla da otvori nijedan humanitarni koridor jer nije bilo prekida u borbama, rekla je potpredsednica vlade zemlje Irina Vereščuk.

Prethodni koridori za evakuaciju, koji su imali različite nivoe uspeha, omogućili su ljudima da izađu iz opasnih područja i doneli humanitarnu pomoć.

Vereščuk je sada pozvala Ujedinjene nacije da se uključe kako bi nadgledale put za evakuaciju civila iz čeličane u Mariupolju - poslednjeg preostalog uporišta ukrajinskih snaga u opkoljenom lučkom gradu.

Zamenica premijera je zatražila od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da bude "inicijator i garant" humanitarnog puta iz čeličane Azovstal i pozvao UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta da prate sve evakuisane.

16:58 Rusija obustavila isporuke gasa Poljskoj? Država formira krizni štab

16:34 - U Kijevu uklanjaju spomenik prijateljstvu Rusa i Ukrajinaca

Bronzani spomenik u Kijevu visok osam metara, koji prikazuje dva sovjetska radnika, danas se uklanja. Reč je o spomeniku koji je podignut pre 40 godina, to jest 1982. i simbolizovao je prijateljstvo naroda Rusije i Ukrajine.

Nakon dva meseca ruskih vojnih operacija u Ukrajini, kijevske vlasti su donele odluku o uklanjanju spomenika. Danas u Kijevu radnici već četiri sata rade na uklanjanju spomenika. Posao još nije dovršen, ali Ukrajinci su odlučni da to danas privedu kraju.

Gradonačelnik Kijeva, bivši prvak sveta u boksu Vitalij Kličko, rekao je za BBC da su "potezi Rusije uništili taj odnos", dodavši kako zbog toga "spomeniku iz sovjetske ere više nije mesto u gradu".

Statue radnika biće zamenjene spomenikom Ukrajini, najavio je Kličko.

16:20 - Grosi: Nivoi radijacije u Černobilju su nenormalni

Nivoi radijacije u nekadašnjoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, koja je bila poprište višenedeljnih sukoba nakon ruskog napada na Ukrajinu, nenormalni su, izjavio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.Grosi je novinarima rekao da je višenedeljna "ruska okupacija te lokacije bila vrlo, vrlo opasna", prenosi BBC pozivajući se na AFP.

Nivoi radijacije u nekadašnjoj nuklearnoj elektrani u Černobilju, koja je bila poprište višenedeljnih sukoba nakon ruskog napada na Ukrajinu, nenormalni su, izjavio je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.Grosi je novinarima rekao da je višenedeljna "ruska okupacija te lokacije bila vrlo, vrlo opasna", prenosi BBC pozivajući se na AFP.

15:45 - Rusija proterala troje švedskih diplomata

Rusija je proterala troje švedskih diplomata kao odgovor na neprijateljske akcije Stokholma, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

15:00 - Ukrajina: Rusi napali raketama Odesku oblast, oštećen most

Ruske snage ispalile su rakete na Odesku oblast, saopštio je danas predsednik vojne organizacije u Odesi Sergej Bračuk.

Kako je naveo, most na ušću reke Dnjestar u Crno more zatvoren je zbog oštećenja, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Bračuk je rekao da detalja incidenta nisu objavljeni iz bezbednosnih razloga.

14:15 Lavrov: Do situacije u Ukrajini došlo je zbog širenja NATO-a

14:05 Gutereš i Lavrov drže zajedničku konferenciju nakon sastanka

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim ministrom spoljnih poslova, Sergejem Lavrovim, generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, rekao je da je u toku "nasilna bitka" širom ukrajinskog regiona Donbas sa "ogromnom smrću i razaranjem".

13:50 Nastavljeni pregovori Moskve i Kijeva

Pregovori Moskve i Kijeva nastavljeni su na nivou stručnih grupa, saopštila je Rusija.

13:20 Gutereš: Moramo da okončamo rat

Govoreći na početku razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je istakao potrebu da se učini sve što je moguće da se okonča rat u Ukrajini.

13:15 Poznati detalji razgovora Putina i Erdogana: Evo šta je turski predsednik poručio ruskom kolegi

12:50 SAD domaćin sastanka 40 zemalja u Ramštajnu

Sjedinjene Američke Države su u svojoj vojnoj bazi Ramštajn u blizini Frankfurta danas organizovale sastanak više od 40 zemalja koje nastoje da obezbede neometano dostavljanje oružja Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, domaćin događaja, koji je ranije, prilikom posete Kijevu, obećao dodatnu vojnu podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, izjavio je da „Ukrajina veruje da može da pobedi“, prenosi Rojters.

General američke vojske Mark Mili naveo je da je ključni cilj sastanka koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubica, kako bi se sprečili Ruski napadi na istok Ukrajine.

Američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, procenili su da su mnoge ruske jedinice iscrpljene, a neke imaju gubitke od čak 30 odsto.

12:08 Gutereš se sastao sa Lavrovim u Moskvi: Pozvao na prekid vatre

12:02 Razgovarali Putin i Erdogan

Ruski predsednik Vladimir Putin imao je telefonski razgovor sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da su dvojica lidera razgovarala o Ukrajini.

- Njih dvojica su razgovarala o Ukrajini. Više detalja biće poznato kasnije - rekao je Peskov.

12:00 Gde je Pridnjestrovlje i zašto je važno Rusiji? Moglo bi da bude uvučeno u sukob u Ukrajini

11:54 Počeo sastanak Lavrova i Gutereša u Moskvi

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nalazi se u Moskvi gde je trenutno na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Nakon sastanka, biće održana konferencija za medije, nakon koje će se Gutereš sastati sa Putinom.

11:24 Erdogan će narednih sati pričati sa Putinom

Erdogan planira da razgovara sa Putinom u "sledećih nekoliko sati", pišu turski mediji.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, rat, Ukrajina
foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, EPA-​EFE/STR, EFE/OLEG PETRASYUK, EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Erdogan će navodno Putinu predložiti da se proces pregovora delegacija Moskve i Kijeva nastavi u Istanbulu.

11:20 Ukrajina: U napadu na Zaporožje najmanje jedna žrtva

U jutrošnjem raketnom napadu ruskih snaga na Zaporožje, na jugu Ukrajine, poginula je jedna osoba, a jedna je ranjena, saopštile su regionalne vlasti.

Kako se navodi, dve rakete su pogodile jedno preduzeće i oštetile infrastruktirne objekte, a treća je eksplodirala u vazduhu, prenosi Ukrajinska pravda.

10:39 Nemačka spremna da isporuči Gepard tenkove Ukrajini

U Nemačkoj je očigledno došlo do promene stava i Berlin je sada spreman da Ukrajini isporuči teško naoružanje, kao što su tenkovi, pišu nemački mediji.

Nemačka vlada, prema pisanju "Zidojče cajtung", spremna je da isporuči Gepard tenkove Ukrajini.

List navodi da će ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht tu odluku saopštiti saveznicima na današnjem sastanaku u američkoj bazi Rajmštajn.

Gepard je oklopni sistem za odbranu od vazdušnih napada.

10:32 Pušilin: Potrebna nova faza operacije nakon oslobođenja Donjecka

10:00 London: Nema neposredne opasnosti od eskalacije u Ukrajini

Ministar oružanih snaga Velike Britanije Džejms Hipi izjavio je danas da ne misli da postoji neposredna pretnja eskalacije rata u Ukrajini nazivajući poslednju izjave Lavrova o opasnosti od nuklearnog sukoba kao "razmetanje".

Šira međunarodna zajednica, a ne NATO, pruža vojnu podršku Ukrajini, poručio je Hipi, reagujući na poslednju izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

- Zajednica donatora nije NATO. Među donatorima je veliki broj zemalja, da, mnoge od njih su članice NATO, ali druge su izvan saveza. Nije NATO taj koji pruža vojnu pomoć - rekao je Hipi za Skaj njuz.

09:30 Kina: Niko ne želi Treći svetski rat

Ministarstvo spoljnih poslova Kine reklo je da "niko ne želi Treći svetski rat".

- Sve strane treba da pokažu uzdržanost oko krize u Ukrajini i spreče širenje konflikta - saopštilo je kinesko ministarstvo.

09:13 Ukrajina reagovala na izjavu Lavrova: Moskva oseća poraz u Ukrajini

09:10 Dve nove eksplozije u Pridnjestrovlju

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Pridnjestrovlja, u Moldaviji, saopštilo je danas da je došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti.

Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio centra koji emituje program ruskog radija.

Serija eksplozija ođeknula je juče u blizini zgrade Ministarstva državne bezbednosti Pridnjestrovlja u Tiraspolju.

08:30 Guverner Luganske oblasti apeluje na ljude da beže

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj ponovo je apelovao na ljude u toj oblasti da beže kada im se ukaže prilika.

Poslao je Telegramu u poslednjih sat vremena, ponavljajući svoju čestu poruku: Razumem da je teško evakuisati one koji nikada nisu bili van Luganske oblasti – ali otiđite, u drugim regionima Ukrajine je život, život u bezbednosti.

On je rekao da će pet lokacija - Severodonjeck, Lisičansk, Rubižne, Popasna, Gorskoe - danas pokušati evakuaciju. On je dao neke neproverene detalje jučerašnjih napada na evakuaciju, rekavši svojim pratiocima u Telegramu: Graničari juče nisu čekali autobus – na transport su pucali Rusi. Ljudi su hteli da pobegnu, ali je neprijatelj mislio drugačije. Svaki dan pokušavamo da dođemo do svakog mesta sastanka, kao i danas.

08:12 Ministar oružanih snaga Britanije: Rusko zauzimanje Donbasa nije neizbežno

U Velikoj Britaniji, ministar oružanih snaga Džejms Hepi u intervjuu za Skaj Njuz je rekao da rusko zauzimanje teritorije u Donbasu nije neizbežno. On je istakao da su borci u Mariupolju nastavili da se bore protiv ruskih snaga uprkos nagoveštajima da će grad potpuno pasti, ali je rekao da će situacija širom istočne Ukrajine biti drugačija.

07: 42 Ukrajini treba 5 milijardi dolara mesečno od partnera

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je da Ukrajina traži najmanje pet milijardi dolara mesečno kao međunarodnu pomoć za pokrivanje troškova zemlje. Marčenko je, na sastancima sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu, rekao je da Ukrajina očekuje da će od SAD dobijati dve milijarde dolara mesečno za pokrivanje hitnih troškova u aprilu, maju i junu, prenosi Unian pozivajući se na Vašington post.

Marčenko je objasnio da su ta sredstva potrebna za nastavak isplate penzija, plata zdravstvenim i prosvetnim radnicima i druge humanitarne potrebe.

07:36 U bazi Ramštajn danas sastanak o koordinaciji oružane pomoći Kijevu

Zvaničnici iz više od 40 zemalja trebalo bi da se okupe u nemačkoj vazdušnoj bazi Ramštajn danas, na razgovorima u kojima su domaćini SAD, za koje se očekuje da će se fokusirati na to kako da naoruža Kijev protiv ruskog napada na istočnu Ukrajinu. Skup će predvoditi američki sekretar odbrane Lojd Ostin nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u nedelju.

General američke vojske Mark Millei, predsedavajući Združenog načelnika štabova, rekao je novinarima koji putuju sa njim da je ključni cilj razgovora sinhronizacija i koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubice, kao i dobro naoružane dronove i municiju, navodi Rojters.

07:28 Rusija nastavlja ofanzivu na istoku Ukrajine

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske trupe nastavljaju ofanzivu na istoku Ukrajine, i kako bi uspostavile punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom oblastima.

Kako se navodi, cilj je obezbeđivanje i kopnenog koridora između tih teritorija i Krima, prenosi Ukrinform.

Ruske snage nastavljaju delimičnu blokadu Harkova, kao i udare i blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike Azovstal u Marijupolju, ističe ukrajinski generalštab.

07:24 U Zaporožju jutros raketni napadi ruskih snaga

Ruske snage izvršile su jutros rakretne napade na Zaporožje, na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.Detalji napada se utvrđuju, prenosi Ukrajinska pravda.

Ukrinform navodi da su ruske snage skoncentrisale tehniku i ljudstvo na jednom delu fronta i da pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja.

07:21 Ukrajina odbila pet ruskih napada

Šef ukrajinske državne železničke kompanije rekao je da je jedan železnički radnik poginuo, a četiri povređena u ruskim raketnim udarima na pet ukrajinskih železničkih stanica u ponedeljak, prenosi Rojters. Ukrajinske snage su u međuvremenu odbile pet ruskih napada i ubile nešto više od 200 ruskih vojnika, saopštila je ukrajinska vojna komanda u južnom i istočnom sektoru. Uništeno je i pet tenkova, kao i osam oklopnih vozila, navodi se u saopštenju.

07:09 Generalna skupština danas glasa o upotrebi veta

193 člana Generalne skupštine UN glasaće danas o rezoluciji koja bi od pet stalnih članica Saveta bezbednosti zahtevala da opravdaju upotrebu veta u budućnosti, prenosi AFP.

06:55 Rusija jača graničnu bezbednost

Rusija jača graničnu bezbednost i kontrolne punktove u regionima Brjanska, Kurska i Belgoroda koji se graniče sa Ukrajinom, saopštio je ukrajinski generalštab u jutarnjem ažuriranju.

U ponedeljak su izbili veliki požari u dva naftna skladišta u gradu Brjansku, na manje od 100 milja od granice sa Ukrajinom, u onome što se smatralo potencijalnim aktom sabotaže Kijeva. Rusija je i dalje blokirala ukrajinske snage u čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je generalštab, a takođe je vršila zračno osmatranje u Odeskoj oblasti, važnoj luci na obali Crnog mora i glavnoj bazi ukrajinske mornarice. Rečeno je da je odbijeno šest neprijateljskih napada u regionima Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine, i da su, između ostalog, uništena četiri tenka i pet artiljerijskih sistema.

06:51 SAD prihvata ukrajinske izbeglice na dve godine

SAD su pokrenule novi veb portal koji će omogućiti sponzoru iz SAD da se prijavi za ukrajinske izbeglice i članove njihovih užih porodica da ostanu u SAD do dve godine. Program pod nazivom Ujedinjenje za Ukrajinu najavio je prošle nedelje predsednik Džo Bajden i predviđa dolazak do 100.000 Ukrajinaca. Potencijalni sponzori moraju da popune formular, a zatim će biti provereni od strane američkih vlasti da „zaštite od eksploatacije i zlostavljanja, i da obezbede da su u mogućnosti da finansijski podrže pojedince koje pristaju da podržavaju“, navodi se u saopštenju. portal.

Takođe upozorava da Ukrajincima koji stignu u zemlju bez važeće vize ili prethodnog odobrenja može biti odbijen ulazak i da im se kaže da se prijave kroz program.

06:50 Marka u čast teretnog aviona

Ukrajinska poštanska služba saopštila je da planira da izda novu marku u čast Antonov-225 Mriji (Mrija znači „san“ na ukrajinskom), koji je bio najveći teretni avion na svetu pre nego što je uništen u napadu na aerodrom Hostomel u blizini Kijeva.

06:47 Kuleba: Moskva oseća poraz u Ukrajini

Sugestija ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je svet u opasnosti od upadanja u treći svetski rat samo znači da Moskva „oseća poraz u Ukrajini“, napisao je u tvitu njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba.

Rusija gubi poslednju nadu da uplaši svet da ne podrži Ukrajinu. Tako se govori o „stvarnoj“ opasnosti od Drugog svetskog rata. To samo znači da Moskva oseća poraz u Ukrajini. Stoga, svet mora udvostručiti podršku Ukrajini kako bismo pobedili i zaštitili evropsku i globalnu bezbednost.

06:40 Zelenski: U Ukrajini se odlučuje o sudbini Evrope

Volodimir Zelenki u svom poslednjem noćnom obraćanju, koje je u ponedeljak označilo početak trećeg meseca rata izjavio je da svi u svetu – pa čak i oni koji otvoreno ne podržavaju Ukrajinu– saglasni su da se upravo u toj zemlji odlučuje o sudbini Evrope, o sudbini globalne bezbednosti, o sudbini demokratskog sistema.

- A pre svega odlučuje se kakav će biti život u centru i na istoku našeg kontinenta i da li će ga uopšte biti...

I dok je rat bio u toku, rekao je on, „mi demonstriramo da ćemo slobodnoj Ukrajini dati više mogućnosti za razvoj nego što Rusija može dati ne samo okupiranom delu naše teritorije, već i sopstvenoj teritoriji, sopstvenoj državi“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.