MOLDAVIJA TRAŽI RAZGOVOR SA RUSKIM AMBASADOROM: Objavljen POVOD
Ilustracija, Foto: Profimedia

DIPLOMATSKI RAZGOVORI

MOLDAVIJA TRAŽI RAZGOVOR SA RUSKIM AMBASADOROM: Objavljen POVOD

Vlasti Moldavije izrazile su "duboku zabrinutost" ambasadoru zbog izjave ruskog generala Rustama Minekajeva

Objavljeno:

Moldavija je danas na konsultacije pozvala ruskog ambasadora u Kišnjevu u znak protesta zbog izjave jednog ruskog generala da Moskva želi da preuzme kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi dobila pristup separatističkom regionu u Moldaviji.

Vlasti Moldavije izrazile su "duboku zabrinutost" ambasadoru zbog izjave ruskog generala Rustama Minekajeva da ruska kontrola južne Ukrajine treba da omogući da se pritekne u pomoć proruskim separatistima Pridnjestrovlja, koji od 1992. godine vladaju tom teritorijom Moldavije koja se graniči sa Ukrajinom.

Moldavija "smatra takvu izjavu neosnovanom i kontradiktornim sa podrškom Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Moldavija neutralna zemlja i da Rusija treba da poštuje taj princip.

Minekajev je rekao da Rusija želi da preuzme "potpunu kontrolu nad Donbasom na istoku i nad jugom Ukrajine".

"Kontrola južne Ukrajine bi bila koridor za region Pridnjestrovlja, gde takodje ima slučajeva ugnjetavanja ruskog govornog stanovništva", rekao je ruski general.

Odnosi izmedju Rusije i Moldavije, bivše sovjetske republike od 2,6 miliona stanovnika smeštene izmedju Rumunije i Ukrajine, postali su zategnuti posle predsedničkih izbora 2020. godine kada je na vlast u Moldaviji došla proevropski orijentisana Maja Sandu.

Pridnjestrovlje, koje se otcepilo od Moldavije nakon kratkog gradjanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza, ima oko 500.000 stanovnika, dok Rusija to područje podržava i ekonomski i vojno.

Međunarodna zajednica tu oblast ne priznaje kao državu.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.