KIM DŽONG UN POSLAO PISMO INU: Ova nešto niko nije očekivao?
Mun Džae In i Kim Džong Un, Foto: Profimedia

poboljšanje odnosa

KIM DŽONG UN POSLAO PISMO INU: Ova nešto niko nije očekivao?

Kim Džong Un ceni bol i napore koje je Mun Džae In ulagao radi ostvarenja velikog cilja nacije do poslednjih dana svog mandata

Objavljeno:

Severnokorejski lider Kim Džong Un zahvalio je odlazećem južnokorejskom predsedniku Mun Džae Inu za pokušaj da popravi odnose, što je redak gest dobre volje za koji analitičari smatraju da možda neće biti dovoljan da nadvlada rastuće tenzije između dve zemlje.

Pisma sa toplim rečima razmenjena su manje od tri sedmice pre odlaska Muna sa funkcije. Njega će zameniti konzervativni lider koji je već najavio tvrđu politiku prema Severnoj Koreji.

Severnokorejski mediji prvi su izvestili o razmeni poruka i neočekivanim pohvalama iz Pjongjanga povodom Munovog zalaganja i angažovanja njegove liberalne administracije, preneo je AFP.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Kim Džong Un ceni bol i napore koje je Mun Džae In ulagao radi ostvarenja velikog cilja nacije do poslednjih dana svog mandata", javila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

U izveštaju se navodi da razmena pisama ukazuje na "izraz njihovog dubokog poverenja".

Mun je poslao pismo pre dva dana i obećao da će pokušati da postavi temelj za ujedinjenje na osnovu zajedničkih deklaracija sa samita iz 2018. godine uprkos "teškoj situaciji", navodi KCNA.

Munova kancelarija je potvrdila da su razmenjena prijateljska pisma sa Kimom.

Tenzije su u porastu od neuspelog samita Severne Koreje i SAD 2019. godine, a pojačane su prošlog meseca, kada je Pjongjang lansirao interkontinentalne balističke projektile i prekinuo samonametnuti moratorijum iz 2017.

(Espreso / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.