AMERIKA I KINA NA IVICI RATA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

novi rat?

AMERIKA I KINA NA IVICI RATA?

Američki zvaničnici se takođe trude da odgovore na novi bezbednosni pakt između Kine i Solomonovih ostrva, sporazum koji bi mogao da omogući kineskim ratnim brodovima da se ukotve u toj zemlji

Objavljeno:

Među faktorima koji su podstakli silaznu spiralu odnosa bili su niz američkih sankcija protiv Pekinga, rastući nacionalizam u Kini, rastući domaći pritisak u zemlji dok kineski predsednik Si Đinping traži treći mandat, i deo kineskih zvaničnika koji su "hiperkritični" prema SAD, rekao je on.

- Nalazimo se na prekretnici - rekao je Baukus na virtuelnom događaju koji je organizovala Američko-kineska fondacija za politiku.

- Ovaj trenutni trend mi je veoma, veoma problematičan i biće potrebno mnogo rada da se to preokrene - dodao je on.

Baukus je bio izaslanik predsednika Baraka Obame u Pekingu od 2014. do 2017. godine. Odnosi Vašingtona i Pekinga su naglo zahladneli pod Trampom, čiji su trgovinski rat sa Pekingom i brojni drugi potezi usmerene na Kinu uglavnom ostali nepromenjeni pod predsednikom Džoom Bajdenom.

- Odnos je prilično naglo krenuo nizbrdo u poslednjih nekoliko godina i postaje sve gori - rekao je Baukus.

Dok Kina proširuje domet svoje ekonomske moći kroz Inicijativu Pojas i put, SAD formiraju saveze u Evropi i Indo-Pacifiku, objasnio je Baukus, izražavajući zabrinutost da Vašington i Peking "samo izoluju jedan drugog u dva odvojena, velika tabora".

1 / 6 Foto: Profimedia

- Izgleda da se sve više krećemo ka nekoj vrsti hladnog rata. To nije nuklearni hladni rat, već tehnološki hladni rat, kulturni hladni rat - rekao je.

Njegovo upozorenje poklapa se sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Latinskoj Americi, gde su kineski investicioni projekti podstakli sve veći oprez u Vašingtonu prema ambicijama Pekinga.

Američki zvaničnici se takođe trude da odgovore na novi bezbednosni pakt između Kine i Solomonovih ostrva, sporazum koji bi mogao da omogući kineskim ratnim brodovima da se ukotve u toj zemlji, prema nacrtu koji je procurio na internetu.

U razgovorima između zvaničnika iz SAD, Japana, Australije i Novog Zelanda ove nedelje su se sve četiri zemlje složile o "ozbiljnim rizicima za slobodan i otvoreni Indo-Pacifik".

U međuvremenu, Peking je optužio SAD za "podsticanje blokovske konfrontacije" u regionu, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin upozorio je u utorak da će „pokušaji mešanja i opstruiranja saradnje pacifičkih ostrvskih zemalja sa Kinom biti uzaludni“.

1 / 9 Foto: Profimedia

Dodatno zatezanje ionako napetim američko-kineskim odnosima je odbijanje Pekinga da javno osudi rusku invaziju na Ukrajinu, što komplikuje pokušaje Vašingtona da predvodi globalni, ujedinjeni odgovor na napad.

Suočen sa "strašnim" stanjem američko-kineskih odnosa, Baukus je u utorak pozvao one koji rade na odnosima da budu "pažljiviji" na ono što njihovi kolege govore, osuđujući nagli pad poseta i komunikacija između zvaničnika dve zemlje u poslednjih godina.

- Mi Amerikanci smo skloni da mislimo da imamo bolju ideju kako da upravljamo svetom od drugih ljudi i to je arogantan stav - rekao je on.

Bonus video:

10:52

TIHOMIR STANIĆ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU SERIJE UBICE MOG OCA Sledeća sezona će se baviti OPASNIM društvenim problemom

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.