MEK, KOKA KOLA I IKEA I DALJE PLAĆAJU RUSKE RADNIKE, IAKO NE RADE: Sada imaju 3 opcije
Mek, Foto: Dragan Kadić

ŠTA ĆE SAD BITI?

MEK, KOKA KOLA I IKEA I DALJE PLAĆAJU RUSKE RADNIKE, IAKO NE RADE: Sada imaju 3 opcije

Zapadne kompanije i dalje plaćaju 200.000 ruskih radnika iako ne rade, zakon im daje tri opcije

Objavljeno:

Veliki deo zapadnih poslodavaca ima problema sa slanjem novca u Rusiju, a s obzirom da ne ostvaruju prihod, radnike plaćaju iz rezervi tamošnjih filijala koje će uskoro presušiti, kaže Peter Finding.

Gotovo 200.000 ruskih radnika zaposlenih u kompanijama u stranom vlasništvu i dalje prima plate, uprkos povlačenju njihovih poslodavaca s tog tržišta zbog međunarodnih sankcija.

Analitičari to tumače strahovanjima stranih kompanija od nacionalizacije imovine s obzirom da skori završetak rata u Ukrajini nije na vidiku.

Realni broj daleko veći

Prema analizi FT, najmanje 188.000 ruskih radnika i dalje prima platu od niza stranih kompanija, od američkog McDonald’sa do francuskog proizvođača automobila Renault. Realni broj verovatno je daleko veći s obzirom na to da strani poslodavci, poput lanca brze hrane KFC i Coca-Cole još nisu potvrdili da li još uvek isplaćuju plate u Rusiji.

Koka kola
foto: Profimedia

Povod za analizu bila je izjava moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina koji je početkom nedelje rekao da u ruskoj prestonici oko 200.000 radnika može da ostane bez posla.

Stoga su gradske vlasti odobrile plan pomoći vredan 3,36 milijarde rubalja (41,4 milijuna dolara). To je povrh državnog plana pomoći vrednog 40 milijardi rubalja namenjenog za 400.000 radnika.

Kompanije iz sektora konsaltinga, poput Boston Consulting Groupa (BCG), Linklatersa i McKinseyja preselile su svoje ruske radnike u druge države. Međutim, radnike iz proizvodnog, uslužnog i maloprodajnog sektora teško je preseliti, pa mnogima prete otkazi s obzirom da se aktivnosti zapadnih kompanija očigledno neće tako skoro obnoviti.

Chip Berg, izvršni direktor Levi Straussa, izjavio je ovoga meseca kako taj čuveni proizvođač traper odeće i dalje plaća više od 800 ruskih radnika. No, dodao je kako “nije optimista da će kompanija obnoviti proizvodnju u punom opsegu tako skoro”.

Kako tvrdi Peter Finding, stručnjak za radno pravo u kompaniji FisherBroyles, prema ruskom radnom zakonodavstvu kompanije koje su obustavile poslovanje i dalje su dužne da isplaćuju plate. Poslodavci pri tome imaju tri opcije.

Mogu da isplaćuju redovne plate, da plate šestomesečni iznos ili da presele radnike u delove kompanije gde poslovanje nije obustavljeno.

Poslodavci imaju i mogućnost zadržavanja radnika na manjim platama. Švedski trgovac Ikea objavio je kako će isplatiti tri plate, jednu više nego što zahteva ruski zakon.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.