NOVI DIPLOMATSKI SUKOB NA POMOLU: Putin poslao PISMO koje može da izazove HAOS?
Vladimir Putin, Foto: Printscreen, Profimedia

AU!

NOVI DIPLOMATSKI SUKOB NA POMOLU: Putin poslao PISMO koje može da izazove HAOS?

O tom svetom mestu pisalo se 2019. godine kada je Izraelka Naama Isahar bila u zatvoru u Moskvi zbog posedovanja kanabisa na ruskoj teritoriji

Objavljeno: 14:13h

Predsednik Rusije zatražio u pismu premijeru Izraela Naftaliju Benetu da Crkva Aleksandar Nevski u jerusalimskom Starom gradu odmah pređe u rusko vlasništvo.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Putinu je to obećao, navodno, Benetov prethodnik, bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Ali, Putinovo insistiranje na vlasnistvu moglo bi da podstakne ne samo diplomatski sukob između Izraela i Rusije, već i kritike međunarodne zajednice, navode danas izraelski mediji.

Premijer Izraela, Naftali Benet
Premijer Izraela, Naftali Benetfoto: Profimedia

U nedelju je ambasadora Izraela u Moskvi Aleksandra Ben Cvija pozvalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije da objasni nedavne izjave šefa diplomatije Jaira Lapida, posle glasanja u UN za suspedovanje Rusije u Savetu za ljudska prava.

Kako je ocenilo rusko ministarstvo, "bio je to loše prikriven pokušaj da se iskoristi situcija u Ukrajini kako bi se skrenula pažnja međunarodne zajednice sa jednog od najstarijih nerešenih sukoba, izraelsko-palestinskog".

Crkva Aleksandar Nevski, poznata i kao katedrala Svetog trojstva, je vredna imovina Ruske pravoslavne crkve u Jerusalimu i nalazi se u središtu hrišćanskog kvarta.

O tom svetom mestu pisalo se 2019. godine kada je Izraelka Naama Isahar bila u zatvoru u Moskvi zbog posedovanja kanabisa na ruskoj teritoriji.

Kako bi je oslobodio Netanjahu je obećao Putinu Crkvu Aleksandar Nevski, koja je de fakto u vlasništvu Rusije od 1890. godine, a ranije je Otomanska imperija polagala prava na bogomolju.

Priznato je tada da crkva pripada Ruskoj imperiji, zbog toga je Moskva je 2017. godine tražila da Izrael prizna vlasništvo Rusije.

Netanjahu je 2020. odlučio da spor oko vlasništva dospe u kategoriju "sveta mesta" i da se zato ne može rešiti u sudu.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: Profimedia

Posle toga je registrovano da je Vlada Rusije vlasnik, ali je Benetova administracija tu odluku vratila u Vrhovni sud, koji se još nije konačno izjasnio.

Godine 2021. osnovana je komisija da se odluči o vlasništvu, ali se još nije sastala.

Nestrpljenje Rusije je izbilo na videlo i o pismu koji je Putin poslao Benetu javnosti je skrenuo pažnju bivši premijer Rusije Sergej Stepašin, predsedavajući udruženja zaduženog za rusku imovinu na Bliskom istoku.

Stepašin je tokom posete Izraelu kritikovao Izrael za zastoj u sporu oko crkve zbog rata u Ukrajini.

1 / 6 Foto: Profimedia

"Sada se borimo da vratimo kompleks i to je vrlo teško, skoro smo tamo, radili smo pet godina, našli smo sve istorijske dokumente, ali dogodila se situacija u Ukrajinom i Izrael se ponaša kao što se često ponaša, igra se s obe strane, igra ping pong sa svima", rekao je ruski zvaničnik.

Komentator Aleks Tanzer tvrdi da su rat u Ukraijini i sankcije Zpada pretvorile spor oko crkve od malog u medjunarodni, te da bi transfer crkve u ruske ruke mogao da dovede do diplomatskih posledica po Izrael.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.