PUTIN PORUČIO EVROPI DA NE MOŽE BEZ RUSKOG GASA: Ipak se čini da OTVARA vrata plaćanju u EVRIMA, o čemu je REČ?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

ŠTA JE U PITANJU?

PUTIN PORUČIO EVROPI DA NE MOŽE BEZ RUSKOG GASA: Ipak se čini da OTVARA vrata plaćanju u EVRIMA, o čemu je REČ?

Rusija isporučuje oko 40% prirodnog gasa u EU, ali su zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile njen izvoz energije, komplikujući finansiranje i logistiku postojećeg poslovanja

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Moskva preusmeriti izvoz energije na istok, i dok Evropa pokušava da smanji energetsku zavisnost Rusije, Putin kaže da evropske nacije neće moći odmah da se odreknu ruskog gasa, ali izgleda da otvaraju vrata plaćanje gasa u evrima.

Rusija isporučuje oko 40% prirodnog gasa u EU, ali su zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile njen izvoz energije, komplikujući finansiranje i logistiku postojećeg poslovanja.

Dok EU raspravlja da li da uvede sankcije ruskom gasu i nafti, a zemlje članice uspevaju da kupuju energiju širom sveta, Kremlj uspostavlja bliže veze sa Kinom, najvećim svetskim potrošačem energije, i drugim azijskim zemljama, piše Euractiv.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da neće moći da se izbore bez ruskih energenata, uključujući, na primer, prirodni gas – rekao je Putin na sednici vlade prošle nedelje i ocenio da „nema racionalne zamene za ruski gasa u Evropi“.

Putin je rekao i da Evropa, najavljujući prekid isporuka energenata iz Rusije, podiže cene i destabilizuje tržište. On je dodao da će Rusiji, koja proizvodi desetinu svetske nafte i petinu svog gasa, biti potrebna nova infrastruktura za izvoz u Aziju.

1 / 5 Foto: Profimedia

On je naložio vladi da do 1. juna predstavi plan koji uključuje „širenje infrastrukture na Afriku, Latinsku Ameriku i azijsko-pacifički region“ i pozvao na razmatranje uključivanja gasovoda Sibirske sile i Dalekog istoka Sahalin-Habarovsk-Vladivostok u ruski objedinjeni gas sistem snabdevanja.

Uključivanje ovih ruta u širu mrežu bi teoretski moglo omogućiti Rusiji da preusmeri tokove gasa iz Evrope u Aziju i obrnuto.

Rusija je pokrenula sisteme gasovoda za izvoz u Kinu krajem 2019. godine, a u februaru je potpisala 30-godišnji ugovor za novi gasovod koji tek treba da se izgradi.

Aludirajući na sankcije Zapada, Putin je takođe rekao da bi Rusija trebalo da zameni uvoz opreme za proizvodnju nafte i gasa.

1 / 4 Foto: Profimedia

Putin je takođe rekao da bi uloga nacionalnih valuta u izvoznim poslovima trebalo da se poveća, usred planova Rusije da pređe na rublju za isporuke gasa, uglavnom u Evropu.

Nastavak plaćanja u evrima?

Ipak, čini se da je Rusija otvorila vrata da nastavi da plaća u evrima. Naime, ta zemlja je doživela nagli pad proizvodnje nafte, njenog ključnog izvora prihoda, zbog poteškoća u plaćanju. Vodeće svetske trgovinske kompanije planiraju da smanje kupovinu sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države već od 15. maja, kako bi izbegle kršenje sankcija EU Rusiji.

Stoga je Putin, kako prenosi austrijska novinska agencija APA, rekao austrijskom kancelaru Karlu Nehameru da Austrija i dalje može da plaća ruski gas u evrima.

1 / 6 Foto: Profimedia

Putin je rekao da je "snabdevanje gasom obezbeđeno, da će Rusija isporučiti dogovorene količine i da se plaćanja mogu nastaviti u evrima", rekao je Nehamer u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji DPA, a prenosi APA.

Evropska komisija, pak, ističe da se treba pridržavati ugovora u kojima je evro ili dolar valuta plaćanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.