VEĆ 53 DANA JE TEMA BROJ 1 U SVETU: A znate li koliko godina ima Volodimir Zelenski?
Volodimir Zelenski, Foto: EPA / STEPAN FRANKO

LIDER UKRAJINE

VEĆ 53 DANA JE TEMA BROJ 1 U SVETU: A znate li koliko godina ima Volodimir Zelenski?

Premda je studirao pravo, Zelenski se već sa 17 godina počeo baviti komedijom

Objavljeno:

Volodimir Zelenski je ukrajinski komičar, glumac, producent i političar koji od 2019. godine obavlja funkciju predsednika Ukrajine. Rođen je 25. januara 1978. godine u gradu Krivi Rih (Krivi Rog). Oženjen je Olenom Kijaško sa kojom ima dvoje dece. Živi i radi u Kijevu. Premda je studirao pravo, Zelenski se već sa 17 godina počeo baviti komedijom. Osnovao je Produkcijsku kuću „Kvartal 95“, a od 2005. do 2019. godine snimio je nekoliko komedija i humorističnih serija. Za predsednika Ukrajine izabran je na izborima 21. aprila 2019. godine kada je pobedio dotadašnjeg predsednika Petra Porošenka

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje Volodimir Zelenski je rođen u jevrejskoj porodici 1978. godine u Krivi Rihu, u tadašnjoj Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Njegov otac, Oleksandr Zelenski je bio univerzitetski profesor i šef Odeljenja za kibernetiku i informatički hardver na Državnom univerzitetu ekonomije i tehnologije u Krivi Rihu. Majka Ruma Zelenska je radila kao inženjer.

Volodimirov deda Semjon Ivanovič Zelenski je bio deo 57. gardijske streljačke divizije Crvene armije tokom Drugog svetskog rata. Semjonov otac i tri brata su stradali u holokaustu. Pre polaska u osnovnu školu Volodimir Zelenski je četiri godine živeo u gradu Erdenet u Mongoliji, gde je njegov otac tada radio. Odrastao je govoreći ruski jezik.

1 / 3 Foto: Facebook

Pozajmio je glas medvediću Padingtonu u ukrajinskim sinhronizacijama iz 2014. i 2017. godine. Zelenski se u avgustu 2014. godine usprotivio nameri ukrajinskog ministarstva kulture da ruskim umetnicima zabrani ulazak u Ukrajinu. Međutim, 2015. godine to se ipak dogodilo. Komedija „Ljubav u velikom gradu 2“ u kojoj je Zelenski igrao glavnu ulogu je 2018. godine zabranjena u Ukrajini. Nakon što su ukrajinski mediji objavili da je tokom rata u Donbasu njegov „Kvartal 95“ donirao milion grivna ukrajinskoj vojsci, neki ruski političari i umetnici zatražili su zabranu njegovih dela u Rusiji. Sa druge strane, on se usprotivio nameri da se ruskim umetnicima zabrani ulaz u Ukrajinu.

Zelenski je 2015. godine postao glavna zvezda ukrajinske serije „Sluga naroda“ u kojoj je tumačio ulogu predsednika Ukrajine. Igrao je profesora istorije u srednjoj školi koji je pobedio na predsedničkim izborima nakon što je snimak u kome govori o načinu borbe protiv korupcije postao popularan. Ukrajinsko Ministarstvo kulture je 2017. godine donelo odluku o zabrani emitovanja humoristične serije „Tazbina“ u kojoj je Zelenski takođe igrao, međutim u martu 2019. godine ta zabrana je ukinuta.

Sve do 2018. godine uglavnom je snimao filmove namenjene ruskom tržištu. Njegova prva uloga na ukrajinskom jeziku bila je romantična komedija „Ja, ti, on, ona“ koja se na TV ekranima pojavila u decembru 2018. godine. Prva verzija scenarija je pisana na ukrajinskom, ali je potom prevedena na ruski zbog glumice Agne Grudite. Nakon toga film je sinhronizovan na ukrajinski jezik.

1 / 4 Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Politička karijera

Ekipa okupljena oko Produkcijske kuće „Kvartal 95“ je u novembru 2018. godine osnovala političku stranku pod nazivom „Sluga naroda“. Premda je Zelenski negirao bilo kakve planove za ulazak u politiku i izjavio da je ime stranke registrovao samo kako bi sprečio da ga drugi prisvoje, u javnosti se spekulisalo da planira da se kandiduje na narednim izborima. Već u oktobru 2018. godine, tri meseca pre najave kampanje i šest meseci pre izbora, ankete su mu davale veliku prednost. Zelenski je 31. oktobra 2018. godine tokom novogodišnjeg programa na Televiziji „1+1“ objavio da će se kandidovati za predsednika Ukrajine. Zelenski i njegova partija su kampanju protiv Porošenka skoro u potpunosti vodili putem društvenih mreža. Nije objavio detaljnu platformu buduće politike, a njegovo pojavljivanje na mejnstrim medijima je bilo minimalno. Do birača je dolazio putem društvenih medija i snimaka koje je objavljivao na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“). Tradicionalne predizborne skupove zamenio je stend ap nastupima koje je organizovao širom Ukrajine sa svojom produkcijskom kućom. Opisivao se kao anti establišment, predstavljao se kao antikorupcijska figura, premda su ga analitičari opisivali kao populistu. Govorio je da želi da vrati poverenje građana u političare, da dovede „profesionalne, pristojne ljude na vlast“ i da promeni raspoloženje vladajuće klase, odnosno političke elite.

Dvadesetak ukrajinskih medija je 16. aprila 2019. godine, nekoliko dana pred izbore pozvalo Zelenskog da prestane da izbegava novinare. On je kazao da se ne skriva od novinara, ali da ne želi da bude deo televizijskih debata sa ljudima „iz stare vlasti“ samo kako bi se promovisao.

Istakao je da nije imao vremena da izađe u susret svim medijima koji su želeli da sa njim razgovaraju. U timu koji je predstavio pre izbora bio je i bivši ukrajinski ministar finansija Oleksandr Daniluk.

Tokom kampanje povezivali su ga s oligarhom Ihorom Kolomojskijem, a tadašnji predsednik Porošenko i njegove pristalice su tvrdili da bi pobeda Zelenskog na izborima bila od koristi Rusiji. U toku velike političke debate koja je održana 19. aprila 2019. godine Zelenski je priznao da je 2014. godine glasao za Porošenka, ali da se prevario, te da postoje dva predsednika, jedan koji se pojavljuje pred kamerama, a drugi koji „šalje pozdrave Moskvi“.

Tokom kampanje je govorio da će kao predsednik razvijati privredu i pokušavati da privuče strana ulaganja u Ukrajinu kroz „ponovno pokretanje pravosudnog sistema“ i vraćanja poverenja u državu. Zelenski je odneo ubedljivu pobedu u prvom krugu izbora koji su održani 31. marta, ali i u drugom krugu koji je održan 21. aprila 2019. godine. Izabran je za predsednika Ukrajine 21. aprila 2019. godine pobedivši dotadašnjeg predsednika Petra Porošenka sa skoro 73 odsto glasova u odnosu na Porošenkovih 25 odsto. Čestitali su mu predsednik Poljske Andržej Duda, Emanuel Makron, Donald Tramp, te brojni svetski zvaničnici. Mandat predsednika Ukrajine

Na svečanoj inauguraciji koja je održana 20. maja 2019. godine prisustvovali su brojni svetski zvaničnici.Sa Volodimirom Grojsmanom kao predsednikom Vlade, Ukrajina je postala tek druga država na čijem čelu su predsednik i premijer jevrejskog porekla. Tokom svog inauguracijskog obraćanja, Zelenski je raspustio tadašnji parlament i pozvao na prevremene parlamentarne izbore koji je trebalo da budu održani u oktobru iste godine. Jedan od njegovih koalicionih partnera, Narodna fronta, usprotivio se tom potezu i povukao iz vladajuće koalicije.

(Espreso / Biografia.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.