MARIN LE PEN DALA VAŽNO OBEĆANJE UOČI IZBORA: Tiče se NATO-a, liderka francuske desnice podržava ovu IDEJU!
Marin Le Pen, Foto: Profimedia

PREDSEDNIČKI IZBORA

MARIN LE PEN DALA VAŽNO OBEĆANJE UOČI IZBORA: Tiče se NATO-a, liderka francuske desnice podržava ovu IDEJU!

Francuska se neće potčiniti američkom protektoratu

Objavljeno:

Liderka francuske desnice Marin le Pen obećala je da će ako pobedi na predsedničkim izborima povući oružane snage iz komande Severnoatlantske Alijanse.

Le Penova je naglasila da neće prebacivati francuske trupe ni u kombinovanu komandu Alijanse, niti će biti na raspolaganju budućoj evropskoj komandi, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njenim rečima, Francuska se neće potčiniti američkom protektoratu.

Dodala je da podržava ideju zbližavanja sa Rusijom.

"Kada se završi rat u Ukrajini i uspostavi mir zalagaću se za strateško približavanje NATO i Rusije. To je u interesu i Evrope i Sjedinjenih Država", kazala je ona.

Takođe je poručila da ne želi da Francuska napusti Evropsku uniju i dodala da će poštovala Pariski sporazum o klimatskim promenama, preneo je Rojters.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održan je 10. aprila. Aktuelni predsednik Emanuel Makron osvojio je 27,84 odsto glasova, a Marin le Pen 23,15 odsto.

Drugi krug izbora je 24. aprila.

1 / 5 Foto: Profimedia

Makron: Pokazuju se njene autoritarne namere

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas za svoju rivalku i liderku desnice Marin le Pen da se njene prave "autoritarne" namere pokazuju nakon što je zabranila timu novinara da prisustvuje na konferenciji za novinare i nije isključila povratak na smrtnu kaznu.

Makron je postao predsednik 2017. godine posle lakše pobede nad Le Penovom, kada su birači pružili njemu podršku, a kako bi zadržali krajnju desnicu van vlasti, prenosi Rojters.

Ovog puta, međutim, kako navodi britanska agencija, pred njim je mnogo teži izazov.

1 / 5 Foto: Profimedia

Makron je neznatno ispred u anketama, kritikovan što nije pravilno vodio kampanju uoči prvog kruga glasanja, promenio je kurs uoči drugog kruga izbora 24. aprila.

On je kategorizovao manifest Le Pen kao pun laži i lažnih obećanja koja, kako je rekao, prikrivaju krajnje desničarsku agendu koja bi na kraju dovela do izlaska Francuske iz Evropske unije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.