PUTIN NAPOKON PRIZNAO! Ruski lider poslao poruku ZAPADU, evo šta im je poručio
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

PUTIN NAPOKON PRIZNAO! Ruski lider poslao poruku ZAPADU, evo šta im je poručio

Ruska saradnja s drugim zemljama Arktičkog veća - Kanadom, Danskom, Finskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD-om - drastično je narušena od početka ruske invazije u Ukrajini

Objavljeno: 14:36h

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na virtualnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i severnomorske rute.

- Sprovođenje projekata u arktičkoj zoni Ruske Federacije ne može se odgoditi zbog pritiska sankcija, naprotiv, potrebno je povećati tempo njihovog sprovođenja - rekao je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

- Sada, uzimajući u obzir razna spoljašnja ograničenja i pritiske sankcija, moramo da obratimo posebnu pažnju na sve projekte i planove koji se odnose na Arktik. Ne odlagati ih, ne sklanjati ih u stranu", dodao je.

Rekao je da se zadaci Rusije na Arktiku pre svega tiču socijalne sfere te da "najosetljivija pitanja za građane uvek treba da budu u središtu fokusa vlasti".

- A u ekstremnim uslovima na Arktiku govorimo o zdravlju, sigurnosti ljudi, životnoj podršci celih gradova i mesta - rekao je Putin.

Priznao da zapadne sankcije stvaraju probleme Rusiji pa se obratio Zapadu

Posebno se osvrnuo na zapadne sankcije i na posledice tih sankcija premda se nije direktno osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

Naveo je da je sada, "kao rezultat delovanja neprijateljskih zemalja, prekinut niz transportnih i logističkih lanaca" te kako neke strane firme "ne ispunjavanju svoje ugovorne obveze ili ih ne ispunjavaju u potpunosti".

- Naravno, u sadašnjoj situaciji to nam stvara određene poteškoće, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativna rešenja te dugoročno dodatno osnažimo našu nezavisnost od spoljašnjih faktora. Izuzetno važan zadatak - rekao je Putin.

No ruski predsednik obratio se Zapadu, rekavši da je "odbijanje normalne saradnje zapadnih zemalja s Rusijom jednako naštetilo europskim zemljama i SAD-u".

1 / 6 Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Kaže da su sankcije Rusiji otvorile i nove mogućnosti

Putin je rekao da, premda Rusiji štete zapadne sankcije, to je otvorilo "nove mogućnosti za slanje energetskih resursa u zemlje gde su ti resursi stvarno potrebni".

Rekao je da Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su potrebni, prenosi Rojters.

Govoreći na sastanku sa zvaničnicima na kojem se razgovaralo o razvoju na ruskom Arktiku, Putin je rekao da bi domaća potrošnja nafte, gasa i uglja takođe mogla da bude povećana.

1 / 4 Foto: Profimedia

Potom se ponovno osvrnuo na projekte na Arktiku.

- Rusija je otvorena za zajednički rad sa svim zainteresovanim partnerima kako u okviru sadašnjih tako i budućih programa i projekata na Arktiku. Mi na Arktik ne gledamo kao na polje geopolitičkih spletki, već kao na teritoriju dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje", dodao je te naglasio važnost sprovođenja prioritetnih investicijskih projekata na Arktiku.

Ruska saradnja s drugim zemljama Arktičkog veća - Kanadom, Danskom, Finskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD-om - drastično je narušena od početka ruske invazije u Ukrajini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.