TRGOVINA KINE SA RUSIJOM SE VINULA U NEBESA! Da li će to smanjiti efekat zapadnih sankcija?
Ilustracija, Foto: Profimedia

PARTNERSTVO

TRGOVINA KINE SA RUSIJOM SE VINULA U NEBESA! Da li će to smanjiti efekat zapadnih sankcija?

Nekoliko nedelja pre ruskog napada na Ukrajinu, Moskva i Peking su objavili partnerstvo "bez ograničenja"

Objavljeno: 09:43h

Ukupna trgovina Kine sa Rusijom porasla je za više od 12 odsto u martu, u odnosu na godinu dana ranije u dolarskoj vrednosti, nastavljajući raniji uzlazni trend.

Vrednost ukupnog izvoza i uvoza između Kine i Rusije porasla je za 12,76 odsto - na 11,67 milijardi dolara prošlog meseca, dok je u prvom kvartalu zabeležila rast od 30,45 procenata međugodišnje, pokazuju današnji podaci kineske carine, prenosi Rojters.

Nekoliko nedelja pre ruskog napada na Ukrajinu, Moskva i Peking su objavili partnerstvo "bez ograničenja".

Ukupna spoljnotrgovinska razmena između Kine i Rusije skočila je prošle godine 35,8% na rekordnih 146,9 milijardi dolara.

Rast kineskih kupovina robe od Rusije mogao bi da smanji efekat zapadnih sankcija prema Moskvi, uvedenih nakon napada na Ukrajinu, navodi britanska agencija i dodaje da analitičari kažu da tek treba da sagledaju bilo kakve značajne indikacije da Peking krši zapadne sankcije.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/Cristina Gallego, Ilustracija

Ekonomska i trgovinska saradnja Kine sa drugim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ostaje normalna, rekao je portparol kineske carine Li Kuiven na konferenciji za novinare.

Ruska ekonomija je na putu da zabeleži pad od preko 10 odsto u 2022, izjavio je u utorak bivši ministar finansija, Aleksej Kudrin, napominjući da privrednu aktivnost pogađa visoka inflacija i odliv kapitala.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.