SALIVAN SE OBRUŠIO NA PUTINA! Nakon Bajdena, usledele teške OPTUŽBE američkog bezbednosnog savetnika
Džejk Salivan, Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

ratni zločini

SALIVAN SE OBRUŠIO NA PUTINA! Nakon Bajdena, usledele teške OPTUŽBE američkog bezbednosnog savetnika

On je ukazao da je moguće da su neki brutalni činovi bili spontani, ukazujući da su se ruski vojnici – frustrirani lošim tokom invazije – okrenuli na ukrajinske civile

Objavljeno:

Američki nacionalni bezbednosni savetnik Džejk Salivan izjavio je u nedelju da su ratni zločini koje su ruske snage počinile u Ukrajini deo glavnog plana ruskog predsednika Vladimira Putina za invaziju.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

- Mi smo, štaviše, pre nego što je rat počeo deklasifikovali obaveštajne podatke i predstavili ih, ukazujući da je postojao plan sa najviših nivoa ruske vlade da se gađaju civili koji se protive invaziji, da se uzrokuje nasilje nad njima, da se organizuju napori da se oni brutalizuju kako bi pokušali da terorišu stanovništvo i potčine ga. Dakle ovo je bilo nešto što je planirano – rekao je Salivan u emisiji ABC “Ove nedelje”.

“Politiko” piše da su nakon nedavnog povlačenja ruskih snaga iz oblasti oko Kijeva ostavljeni masovni dokazi zločina, posebno u Buči, gde su ubijeni civili, mnogi sa zavezanim rukama iza leđa, pronađeni širom područja. Povrh toga, navodi list, Rusija je targetirala civilne lokacije tokom rata, sa napadima na bolnice i mesta na kojima su se okupljale izbeglice.

- Slike koje smo videli iz Buče i drugih gradova su tragične, užasne. One su potpuno šokantne ali nisu iznenađujuće – rekao je Salivan u nedelju.

On je ukazao da je moguće da su neki brutalni činovi bili spontani, ukazujući da su se ruski vojnici – frustrirani lošim tokom invazije – okrenuli na ukrajinske civile.

- Rečeno im je da će imati veličanstvenu pobedu i samo ujahati u Kijev bez ikakvog protivljenja, da će ih Ukrajinci dočekati, a kad se to nije dogodilo mislim da su se neke od ovih jedinica uplele u činove brutalnosti, te zločine, te ratne zločine čak i bez naređenja odozgo – naveo je Salivan.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Ali da ne bude greške, veće pitanje ratnih zločina i zverstava širokih razmera u Ukrajini leži pred nogama Kremlja i nogama ruskog predsednika – zaključio je Salivan.

Američki predsednik Džo Bajden je ranije podigao buru u javnosti nakon što je optužio Rusiju za ratne zločine.

Bajden je nakon toga rekao da Putinu treba da se sudi za ratne zločine i dodao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih svirepih ubistava u Ukrajini.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Videli ste šta se desilo u Buči - kazao je Bajden, preneo je AP.

I nemački kancelar Olaf Šolc je nakon otkrića u Buči ocenio da je ubijanje civila ratni zločin. Šolc je u Bundestagu prošle srede naglasio da počinioci tog zločina, ali i nalogodavci moraju da odgovaraju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.