NEKADA SU TROŠILI MILIJARDE, A SADA PUSTOŠ: Kako su Rusi spasili kubansku industriju?
Vijetnam, Foto: EPA

NEVEROVATNO

NEKADA SU TROŠILI MILIJARDE, A SADA PUSTOŠ: Kako su Rusi spasili kubansku industriju?

Iako još uvek pogođena blokadom usled pandemije, odmarališta su računala na posetioce koji su im ostavljali mnogo para, sve dok invazija na Ukrajinu nije ponovo zaustavila putovanja

Objavljeno:

Nha Trang, odmaralište sa plažama na istočnoj obali Vijetnama, blogovi o putovanjima često nazivaju "Mala Rusija" — i tako odaju počast Rusima koji su tamo trošili mnogo novca, dok su boravili u vrhunskim smeštajnim objektima sa pogledom na toplo more.

Osoblje u živopisnom odmaralištu MerPerle Hon Tam Resort je do nedavno bilo u punom jeku, pripremajući se da dočeka još Rusa u martu, posebno imajući u vidu da u poslednje dve godine praktično nije primilo strane putnike zbog korona ograničenja.

A onda je došao rat, kao još jedan, ogroman udarac.

MerPerle Hon Tam Resort, koji između ostalog nudi kupanje u blatu, potrošio je skoro 44.000 dolara na unapređenje objekata, kupovinu više blata, sadnju drveća i proširenje menija restorana.

Ali, kako je rat u Ukrajini poremetio letove, a zapadne zemlje su uvele sankcije zbog kojih su kreditne kartice izdate u Rusiji - beskorisne, mnogi Rusi su otkazali svoja putovanja.

Tran Bao Doan, generalni menadžer objekta, kaže da je "ovo situacija koju nijedan turistički rukovodilac ne može da predvidi; takav pad prihoda utiče na našu sposobnost da plaćamo osoblje".

Ovaj rizort, međutim, nije usamljen u teškoj situaciji. Nema više "ruskih turističkih žarišta" ni na drugim popularnim, egzotičnim lokacijama: od Tajlanda preko Maldiva do Kube.

Za mnoge, rat je došao kao dvostruki udarac. Odmarališta, hoteli, barovi i restorani već su patili od nedostatka kineskih turista, koji su praktično zaključani državnom politikom covid-zero. Sada je ruska invazija na Ukrajinu uništila svaku nadu u skori oporavak.

Kako je većina sveta van Kine počela da "živi sa virusom", Rusi su ponovo postajali uobičajeni prizor na suncem okupanim plažama Maldiva i odmaralištima u Varaderu, na severnom delu Kube, piše Blumberg.

Oko 1,5 miliona Rusa posetilo je Tajland 2019. godine i potrošilo 3,3 milijarde dolara, što je treći najveći izvor prihoda od turizma te zemlje nakon Kine i Malezije. Šri Lanka, koja se i sama bori da spreči bankrot usred devizne krize, ove godine je primila oko jednu trećinu posetilaca iz Rusije, Belorusije, Poljske i Ukrajine.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube

Daleko od Azije, ruski posetioci su postali "spas" za kubansku turističku industriju, sa 41 procentom ukupnog broja posetilaca prošle godine, prema Nacionalnom zavodu za statistiku i informacije.

Prethodnih godina su kanadski turisti dominirali među međunarodnim dolascima.

(Espreso/Telegraf biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.