Ruski gas nastavlja da teče kroz Ukrajinu!
Gas, Foto: Profimedia

VAŽNO

Ruski gas nastavlja da teče kroz Ukrajinu!

Podsećamo, tokom protekle dve nedelje, Nemačka, najveća evropska ekonomija, obustavila je novi gasovod iz Rusije

Objavljeno:

Ruska energetska kompanija Gasprom nastavila je u ponedeljak isporuke gasa Evropi preko Ukrajine, preneo je Rojters.

Podsećamo, tokom protekle dve nedelje, Nemačka, najveća evropska ekonomija, obustavila je novi gasovod iz Rusije, objavila planove za izgradnju luka za superohlađeni gas iz drugih zemalja i povećala mogućnost proširenja upotrebe nuklearnih elektrana i elektrana na ugalj.

Dotle su BP, Šel (Shell) i Eksonmobil (ExxonMobil), tri najveće zapadne energetske kompanije, objavile da se povlače iz energetskih projekata vrednih više milijardi dolara u Rusiji, dok je francuski Totalenerži (TotalEnergies) objavio da će obustaviti nove investicije.

Gas
foto: Printscreen/RTS

Dok evropske zemlje rade na smanjenje isporuka iz Rusije, egzodus zapadnog novca i znanja neizbežno će dovesti do odlaganja ili otkazivanja energetskih projekata u zemlji, što će uticati na buduću proizvodnju, upozoravaju analitičari.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svetu i drugi najveći proizvođač prirodnog gasa sa snažnom pozicijom u Evropi, gde pokriva 25 odsto snabdevanja naftom i 30 do 40 odsto gasom.

Moskva je bila pouzdan snabdevač Evrope energentima još od sovjetske ere, uprkos hladnoratovskoj konfrontaciji, krahu komunizma, ratovima i recesijama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.