BRITANIJA NAJAVILA GRADNJU 8 NOVIH NUKLEARNIH REAKTORA! Oktriveni planovi nove strategije energetske bezbednosti
Nuklearna elektrana, Foto: Profimedia

PLAN

BRITANIJA NAJAVILA GRADNJU 8 NOVIH NUKLEARNIH REAKTORA! Oktriveni planovi nove strategije energetske bezbednosti

Vlada je ranije saopštila da želi da gotovo utrostruči kapacitet proizvodnje nuklearne energije, na 24 gigavata, do 2050. godine

Objavljeno:

Britanske vlasti su danas objavile da planiraju izgradnju osam novih nuklearnih reaktora i proširenje proizvodnje energije snagom vetra, u nastojanju da smanje zavisnost od nafte i prirodnog gasa iz Rusije i drugih stranih dobavljača posle invazije na Ukrajinu.

Premijer Boris Džonson izjavio je da su ti planovi deo nove strategije energetske bezbednosti koja će ubrzati razvoj projekata sa solarnom energijom i vodonikom.

Vlada je ranije saopštila da želi da gotovo utrostruči kapacitet proizvodnje nuklearne energije, na 24 gigavata, do 2050. godine.

"Postavljamo smele planove za povećanje i ubrzanje pristupačne, čiste i bezbedne energije proizvedene u Velikoj Britaniji, za domaće potrebe, od novih nukleranih do vetrocentrala na moru, u narednoj deceniji", rekao je Džonson.

On je kazao da će to smanjiti britansku zavisnost od izvora energije izloženih promenljivim cenama na svetskim tržištima koje London ne može da kontroliše.

1 / 7 Foto: Profimedia

London je razvio strategiju energetske bezbednosti posle skoka cena nafte i prirodnog gasa usled ruske invazije na Ukrajinu, u vreme zabrinutosti da bi isporuke energenata iz Rusije mogle da budu smanjene.

Visoke cene energanata doprinose krizi u Velikoj Britaniji, gde su cene gasa i struje za domaćinstva skočile 54 odsto ovog meseca.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.