JEDNA EVROPSKA ZEMLJA MOŽDA UĐE U NATO: Sve će biti poznato NAREDNIH NEDELJA!
Karta Finske, Foto: Profimedia

rat u ukrajini okrenuo kormilo finaca?

JEDNA EVROPSKA ZEMLJA MOŽDA UĐE U NATO: Sve će biti poznato NAREDNIH NEDELJA!

Havisto je dodao da je vlada spremna da brzo predloži pridruživanje NATO-u ukoliko bude dovoljne podrške parlamenta

Objavljeno:

U narednim nedeljama Finska će razjasniti svoje sledeće korake, kada je u pitanju moguća odluka o članstvu u NATO, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova ove zemlje Peka Havisto, pošto je danas učestvovao na sastanku NATO ministara inostranih poslova u Briselu, navodi Rojters.

Od februarske invazije Rusije na Ukrajinu, ankete koje su radili finski mediji pokazuju zaokret u javnom mišljenju, pa većina sada favorizuje pridruživanje NATO alijansi, koju predvodi SAD.

Finska, članica EU, deli sa Rusijom 1.300 kilometara granice. Havisto je rekao da je invazija pokazala da je Rusija spremna da preuzme veće rizike u vojnim operacijama, da brzo može da mobiliše više od 100.000 vojnika protiv komšijske države i da je više nego ranije pominjala moguću upotrebu nuklearnog i biološkog oružja.

- Tako dolazimo do situacije u kojoj bi nam možda trebala saradnja - rekao je Havisto, aludirajući na NATO.

NATO samit
NATO samitfoto: Profimedia

On je dodao da su članice NATO ponudile Finskoj pomoć oko obezbeđenja bezbednosti tokom procesa aplikacije i naveo da su procenili da bi odobrenje članstva moglo da potraje od četiri meseca do godinu dana.

- Važan samit NATO održava se u junu u Madridu. Naravno da se NATO pita da li će Finska i možda Švedska podneti svoje zahteve za članstvo pre toga - rekao je Havisto.

Naveo je da će vlada sledeće nedelje dati finskom parlamentu izveštaj o tome kako je ruska odluka da napadne Ukrajinu promenila pojam o finskoj bezbednosti. Dodao je da je vlada spremna da brzo predloži pridruživanje NATO-u ukoliko bude dovoljne podrške parlamenta.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.