ESTONCI DRŽE LEKCIJU IZRAELCIMA: I to zbog PUTINA!
Zastava Estonije, Foto: Profimedia

traži osudu

ESTONCI DRŽE LEKCIJU IZRAELCIMA: I to zbog PUTINA!

Izrael je medjutim kritikovao Ukrajinu zbog poredjenja napada kojem je izložena

Objavljeno:

Premijerka Estonije Kaja Kalas (Kallas) je izjavila da bi Izrael "mogao da glasnije" govori protiv predsednika Rusije Vladimira Putina i da svet ne bi trebalo da "napravi grešku" i "ne kazni ga" zbog invazije Ukrajine - prenosi danas izraelski list "Tajms of Izrael" (The Times of Israel).

Ona je ove nedelje u intervjuu za američki veb-sajt Aksios (Axsios), koji taj list prenosi, pozvala Izrael i da se izjasni protiv Putinovih tvrdnji o "denacifikaciji" Ukrajine, kojima, kako smatra Putin posebno pogadja Jevreje.

Pošto je odbacila ideju o nastojanjima za uspostavljanje mira s Moskvom po svaku cenu, rekla je da bi medjunarodna zajednica trebalo da teži kažnjavanju Putina za "njegove zločine" jer bi u protivnom njegov "apetit" mogao da poraste.

Kalas koja je jedan od najglasnijih kritičara Putina zbog invazije Rusije na Ukrajinu, podsetila je na prethodne greške sveta u reagovanju na rusku invaziju Gruzije 2008. i Krima u Ukrajini 2014. godine.

Njena zemlja, članica NATO-a, koja se graniči s Rusijom, u teškoj je poziciji da javno osudjuje rusku invaziju jer se potencijalno može naći u unakrsnoj vatri ako Putin proširi ofanzivu izvan Ukrajine, piše "Tajms of Izrael".

Kalas je podsetila na izjave drugih članica NATO, uključujući SAD, da će svaki santimetar teritorije te alijanse biti branjen u slučaju ruskog napada, te je istakla da se "osećamo bezbedno" i da radi na pojačanju prisustva NATO u svojoj zemlji.

Istakla je medjutim da je potrebno učiniti više kako bi se pomoglo Ukrajini i navela da se može pružiti više vojne i humanitarne pomoći i da se može više politički izolovati Rusija.

1 / 4 Foto: Profimedija

Izrael je odbacio molbe predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za vojnu pomoć, i kao razlog naveo vojnu saradnju s Rusijom u Siriji.

Na pitanje o neutralnom stavu Izraela prema ratu u Ukrajini, Kalas je rekla da bi Izrael morao da zauzme jasniji stav protiv Putina, posebno u vezi s njegovim podsećanjem na Drugi svetski rat.

"Jedna stvar koja je možda vrlo specifična za Izrael je da Putin koristi taj argument o denacifikaciji. I ja mislim da to duboko pogadja patnje vašeg naroda i da bi trebalo da glasnije kažete da to nije u redu", rekla je ona.

Izrael je medjutim kritikovao Ukrajinu zbog poredjenja napada kojem je izložena, s Holokaustom u Drugom svetskom ratu tokom kojeg su nacisti i njihovi saveznici ubili šest miliona Jevreja.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.