ODOBRILI: Češka šalje 650 vojnika u evropsku zemlju da ojača NATO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

pojačanje

ODOBRILI: Češka šalje 650 vojnika u evropsku zemlju da ojača NATO!

Vojnici bi trebalo da ostanu u Slovačkoj do 30. juna 2023. godine,

Objavljeno: 15:46h

Češka vlada je odobrila danas slanje do 650 vojnika u Slovačku.

Većina vojika, oko 400 uz rezervu za rotacije, ući će u sastav višenacionalne isturene borbene jedinice od 1.500 vojnika kojom bi komandovala Češka, a koja je pojačanje istočnog krila NATO zbog napada Rusije na Ukrajinu.

U tu jedinicu trebalo bi da se uključe i poljski i slovenački vojnici. SAD, Nemačka i Holandija obećale su da će obezbediti sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući američki sistem Patriot.

Slične nove višenacionalne jedinice NATO planira u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

"Nadam se da ćemo uspeti da mandat bude odobren u što kraćem mogućem roku. U svetlu Putinove invazije na Ukrajinu bez presedana nema vremena da se odugovlači. Želimo našim slovačkim prijateljima da pomognemo da se formira borbena grupa kojom bi komandovali mi što pre", kazala je češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Vojnici bi trebalo da ostanu u Slovačkoj do 30. juna 2023. godine, kazao je češkoj agenciji ČTK portparol Ministarstva odbrane Jakub Fajnor.

Slanje čeških vojnika mora da odobri Parlament, kao i slanje 50 čeških vojnika koji su već otišli u Slovačku da pomognu sa prihvatom ratnih izbeglica iz Ukrajine i koji već grade prihvatnu bazu za izbeglice kod Liptovskog Mikulaša. Pošto još nemaju zeleno svetlo češkog parlamenta, formalno su u ;Slovačkoj na vežbama.

1 / 11 Foto: Profimedia

Češka već ima svoje vojnike u sličnim borbenim multinacionalnim grupama i jedinicima u Litvaniji i Letoniji, na istočnom krilu NATO.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

12:07

Amerika hoće da naškodi Rusiji zbog invazije, ali jednim potezom može da UPROPASTI SEBE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.