ORBANU PREDVIĐALI PAD ZBOG PUTINA, ALI JE SMISLIO DRUGU TAKTIKU: Pogledajte šta je OBJAVIO uoči IZBORA! (FOTO)
Viktor Orban, Foto: Profimedia

MAĐARSKA

ORBANU PREDVIĐALI PAD ZBOG PUTINA, ALI JE SMISLIO DRUGU TAKTIKU: Pogledajte šta je OBJAVIO uoči IZBORA! (FOTO)

Orban biće premijer Mađarske još najmanje četiri godine

Objavljeno: 12:44h

"Hajde da ih počistimo!" - objavio je Viktor Orban na Fejsbuku u nedelju u 8 sati i 13 minuta ujutru, slikajući se dok metlom čisti sneg.

Mađari su, međutim, znali da dugogodišnji vladar nije mislio na sneg, već na šestopartijsku opoziciju koja je, prvi put od 2010. godine, ozbiljno zapretila Orbanu i Fidesu i otvorila mogućnost promene vlasti u Budimpešti.

Orban biće premijer Mađarske još najmanje četiri godine. Pobeda je ubedljiva i ne ostavlja nikakvu sumnju, jer je za Fides-KDNP (malu demohrišćansku stranku sa kojom su u savezu od 2010.) glasalo 2.735.831 ili 53,1 odsto birača, dok je ujedinjenu opoziciju podržalo 1.804.993 birača ili 35,04 odsto. U 199-članom parlamentu očekuje se da će Fides-KDNP osvojiti 135 mandata, opoziciona koalicija 56, desničarska Naša Mađarska sedam, a nemačka nacionalna samouprava u Mađarskoj jednu, sa osobljem Fidesa.

"Bilo je zabavno, radili smo pravi muški posao. Izgledamo zaista dobro, možda nikad bolje! Učinićemo sve da opravdamo poverenje mađarskog naroda. Međutim, ova velika pobeda zahteva veliku poniznost. Večeras moramo da budemo skromni", rekao je on.

"Ovo je pobeda za pamćenje jer je trebalo slomiti moćne neprijatelje, levicu u zemlji i inostranstvu, razne medije, Soroševe pare, pa čak i ukrajinskog predsednika. Nikada nismo imali toliko neprijatelja, ali nema novca koji može zaustavi nas ako se složimo", dodao je.

Unutrašnji neprijatelji

"Unutrašnji neprijatelji" su šest najvažnijih opozicionih partija koje su odlučile da izađu na izbore zajedno, sa jedinstvenom listom kandidata, a premijerski kandidat bio je 49-godišnji Peter Marki-Zai, koji nije imao posebnog iskustva u visoke politike, ali je nesumnjivo bio talentovan govornik i uspešan agitator.

Sve do ruske operacije u Ukrajini, većina istraživanja je pokazivala da će izborni rezultat biti veoma blizu, a izgledi za Orbana i Markija Zaju bili su otprilike isti.

Tada je Putin pokrenuo vojsku i pomogao svom starom savezniku Viktoru Orbanu. Iako je opozicija želela da ukaže da su ovi izbori izbor između Istoka i Zapada / Putina i EU, Viktor Orban je to preformulisao na sledeći način: hoćete li mir ili hoćete rat?

Tvrdio je da to "nije naš rat", dok će opozicija gurnuti Mađarsku u rat i ubijati Mađare.

Uspešno je iskoristio egzistencijalne strepnje i njegove poruke su očigledno uspešno odjeknule u njegovom biračkom telu starijeg i manje obrazovanog stanovništva. Osim toga, 43 odsto biračkog tela Fidesa se slaže sa propagandom Kremlja – smatraju da Rusija legitimno štiti svoje nacionalne interese ratom u Ukrajini.

Dok su se u prošlosti, u Orbanovoj vladi pomogli veoma povoljni ekonomski uslovi (niske kamate, skoro nulta inflacija, jeftina roba i mnogo novca iz fondova EU), Mađarska se od 2020. godine suočila sa mnogim problemima: pandemijom kovida i mnogo ljudske žrtve, porast inflacije i pogoršanje odnosa sa EU.

On je sve ovo prevazišao, a čak i uticajni opozicioni mediji poput Telek.hu su u postizbornom komentaru priznali da "iako je vladajući lider često kažnjen od glasača u teškom ekonomskom okruženju, Viktor Orban već dve decenije ubeđuje svoje sledbenike da je on je Soroševa žrtva, međunarodnih liberalnih centara i levičarskih medijskih krugova".

1 / 7 Foto: Profimedia

Hrišćanske vrednosti

Viktor Orban godinama iritira Evropsku uniju, a povremeno i plaši, kao kada je najavio svoj koncept "neliberalne države".

Nakon što je Evropska komisija podnela dve tužbe protiv Mađarske zbog prethodnih zakonskih promena, koje je ocenila kao kršenje prava LGBT populacije, Orban je na parlamentarnim izborima organizovao referendum o tzv. zaštiti hrišćanskih vrednosti.

Upravo je ovaj referendum jedina senka na nedeljnu pobedu Orbana – jer je propao zbog nedovoljne izlaznosti birača. Naime, da bi bio validan mora da glasa 50 odsto onih koji imaju pravo glasa.

Ovoga puta pravo glasa imalo je 8.215.304 ljudi, što je značilo da mora postojati 4.108.000 važećih glasova. To se nije dogodilo, iako je približno 75 odsto birača podržalo Orbanove predloge, ali je na svakom od četiri pitanja bilo između 3,5 i 3,6 miliona validno popunjenih listića, ali i 1,5 do 1,6 miliona nevažećih.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ljuti partneri

Osim što je napao "protivnike", Orban se u pobedničkom govoru zahvalio i saveznicima iz inostranstva.

"Ovo nije samo naša pobeda. Ceo svet vidi da demohrišćanska i konzervativna politika nisu prošlost, već budućnost", rekao je mađarski premijer.

I dok je rat u Ukrajini uništio njegove planove i postavio klin između Budimpešte i njegovih bliskih saveznika u Varšavi, očekuje se da će Orban pokušati da izgladi te veze.

Ipak, očekuje se da se postavi pitanje budućnosti Višegradske četvorke, kluba u čijem sastavu su, pored Mađarske, Poljska, Slovačka i Češka, a čije je jedinstvo na ispitu. Druge članice su, zapravo, zauzele mnogo oštriji stav prema Rusiji od Orbana. "Moramo poštovati demokratske izbore u Mađarskoj", rekao je za Politiko češki poslanik Tomaš Zdehovski, dodajući da su nesuglasice u Višegradskoj četvorci oko Ukrajine vidljive.

"Bila bi šteta da se Orban sve više usamljuje unutar EU", zaključio je on.

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.