DA LI ZNATE ODAKLE JE STIGAO SVAKI 5. GLAS ZA ORBANA IZ INOSTRANSTVA? Spremite se za ovu INFORMACIJU
Viktor Orban, Foto: Profimedia

MAĐARSKA

DA LI ZNATE ODAKLE JE STIGAO SVAKI 5. GLAS ZA ORBANA IZ INOSTRANSTVA? Spremite se za ovu INFORMACIJU

Njegovi poslanici zauzeće 135 mesta u mađarskom parlamentu, što je ponovo dvotrećinska većina.

Objavljeno: 15:06h

U Mađarskoj su juče održani parlamentarni izbori. Ubedljivu pobedu, četvrti put za redom, odnela je vladajuća koalicija, predvođena mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Iako su predizborne ankete najavljivale tesnu pobedu vladajuće koalicije, Viktor Orban ubedljivo je osvojio četvrti uzastopni mandat. Njegovi poslanici zauzeće 135 mesta u mađarskom parlamentu, što je ponovo dvotrećinska većina.

"Ostvarili smo najveću pobedu kada su se svi ujedinili protiv nas. Ceo svet je mogao da vidi da je ovde pobedila demohrišćanska politika, konzervativna i patriotska politika. Odbranili smo mir i bezbednost, nacionalnu nezavisnost, našu decu i naše porodice. Naša poruka Evropi je: ovo nije prošlost, mi smo budućnost, ovo je naša zajednička evropska budućnost", rekao je predsednik Fidesa i premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je rekao da, uz protivnike, Mađarska ima i dobre prijatelje, među kojima su i Srbi. Prvi put ujedinjena opozicija osvojila je tek 56 mandata. Kandidat za premijera Peter Marki Zaj tvrdio je da su čuda moguća i da su Orbanovi protivnici na korak do pobede, ali je osim nacionalnih, izgubio izbore i u svojoj izbornoj jedinici.

1 / 11 Foto: Printscreen/RTS

Svaki peti glas za Fides iz inostranstva stigao iz Srbije

Pobedi vladajuće koalicije u Mađarskoj doprineli su i glasovi dijaspore, a svaki peti glas iz inostranstva za Fides stigao je iz Srbije.

"Mislim da je to strašno važno u ovim turbulentnim vremenima, u susedskoj saradnji, u regionalnoj saradnji. Mislim da Mađarska i Srbija sa ovim visokim legitimitetom najjačih političkih opcija mogu biti faktor stabilnosti", naveo je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Osim partijskih lista, pred biračima u Mađarskoj su bila i referendumska pitanja o tome da li građani žele predstavljanje seksualnih orijentacija maloletnicima u školama i promociju rodno osetljivih tema deci, bez saglasnosti roditelja.

Na svako od četiri pitanja birači su odgovorili odrično u procentu većem od 90 odsto. Tako je odgovoreno zapadnoevropskim zemljama koje tvrde da je Zakon o zaštiti dece u Mađarskoj uperen protiv LGBT populacije.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.