NAKON ŠTO GA JE ORBAN ISPROZIVAO U POBEDNIČKOM GOVORU, OGLASIO SE ZELENSKI! Usledio je SUROV ODGOVOR
Zelenski i Orban, Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, EPA-EFE/IAN LANGSDON

AU!

NAKON ŠTO GA JE ORBAN ISPROZIVAO U POBEDNIČKOM GOVORU, OGLASIO SE ZELENSKI! Usledio je SUROV ODGOVOR

Zelenski je ranije izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se Mađarska protivi proširenju antiruskih sankcija energetskom sektoru, ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit kroz svoju teritoriju

Objavljeno: 11:51h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi proširenju antiruskih sankcija na energetski sektor, morati da bira između Rusije i ostatka sveta.

Zelenski je ranije izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se Mađarska protivi proširenju antiruskih sankcija energetskom sektoru, ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit kroz svoju teritoriju.

Mađarski premijer je odgovorio da Budimpešta brani nacionalne interese i da nastupa samo na njenoj strani. Orban je naveo i da je Mađarska protiv širenja antiruskih sankcija na energetski sektor, jer bi to dovelo do usporavanja i zaustavljanja mađarske privrede u najkraćem mogućem roku.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Pobedio je na izborima... Narod ga je izabrao, on je premijer. Čini mi se da ga to neće zaštititi od toga da će u ovoj situaciji morati da bira između Rusije i ostatak sveta. Može da kaže da bira Mađarsku, ali Mađarska je deo drugog sveta, oni su u EU... Mi sigurno razumemo da je ovo evropska država - rekao je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski ne predviđa velike probleme iz Mađarske - iako će Budimpešta blokirati ulazak Ukrajine u NATO - po ovom pitanju ne zavisi sve od nje.

On je dodao da želi da gradi odnose sa Orbanom, ali se premijer Mađarske, prema rečima Zelenskog, plaši toga zbog uticaja Ruske Federacije.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Hteo sam da nađem vezu sa njim, zvao sam ga, nekoliko puta, pozivao sam ga na sastanak... Plašio se i pre izbora... Možda se opet uvredi i kaže : „Ja sam niko i ništa ne plašim se“... On se plaši uticaja Ruske Federacije na njegovu državu, taj uticaj postoji. Drugo je pitanje da li mu se sviđa ovaj uticaj ili ne... Ipak, ljudi u Budimpešti su izašli na trgove, videli smo desetine hiljada ljudi... Nismo imali zvaničnog saveznika u Budimpešti - dodao je Zelenski.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.