INFLACIJA U OVOJ ZEMLJI NAJVIŠA U 26 GODINA: Uveden POLICIJSKI ČAS zbog nemira izazvanih SKOKOM CENA, opšti HAOS!
Peru, Foto: Profimedia

DRAMA

INFLACIJA U OVOJ ZEMLJI NAJVIŠA U 26 GODINA: Uveden POLICIJSKI ČAS zbog nemira izazvanih SKOKOM CENA, opšti HAOS!

Talas protesta protiv povećanja cena goriva i đubriva nastavljen je drugu sedmicu širom zemlje, dok se Vlada borila da snizi cene

Objavljeno:

Peruanski predsednik Pedro Kastiljo uveo je danas policijski čas u glavnom gradu Limi, zabranivši ljudima da napuštaju svoje domove u pokušaju da obuzda proteste protiv povećanja cena goriva i đubriva.

- Kabinet se saglasio da proglasi zabranu kretanja građana od 2.00 do 23.59 u utorak, 5. aprila kako bi zaštitio osnovna prava svih ljudi - rekao je Kastiljo u obraćanju koje je emitovano širom zemlje nešto pre ponoći.

Talas protesta protiv povećanja cena goriva i đubriva nastavljen je drugu sedmicu širom zemlje, dok se Vlada borila da snizi cene.

Protesti predstavljaju suočavanje sa realnošću za levičarskog predsednika Pedra Kastilja, farmera i učitelja koji je pobedio na izborima prošle godine uz ogromnu podršku ruralne sirotinje.

Protesti postaju sve nasilniji i najmanje četiri osobe su ubijene, saopštila je Vlada.

1 / 4 Foto: Profimedia

Demonstranti su juče zapalili naplatne kućice i sukobili se sa policijom u blizini grada Ike na jugu zemlje.

Previranja su izbila prošle sedmice pošto su farmeri i kamiondžije blokirali neke glavne auto-puteve do Lime, što je dovelo do naglog porasta cena hrane.

Vlada je odgovorila tokom vikenda predlogom da se odustane od sadašnjih poreza na gorivo u pokušaju da snizi cene, uz istovremeno povećanje minimalne zarade za oko 10 odsto na 1.205 sola, odnosno oko 332 dolara mesečno.

Peru je, takođe, uveo vanredno stanje za svoj poljoprivredni sektor zbog rasta cena đubriva izazvanih zapadnim sankcijama Rusiji, velikom izvozniku potaše, amonijaka, uree i drugih hranljivih materija u zemljištu.

Kao i mnoge zemlje, Peru se i ranije borio sa visokom inflacijom. U martu je inflacija dostigla maksimum u poslednjih 26 godina, uglavnom zbog rasta cena goriva i hrane.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.