NOVA MAPA SITUACIJE U UKRAJINI POKAZUJE VELIKE PROMENE: Ceo sever zemlje OSLOBOĐEN, ovo su 3 KLJUČNE stvari?
Mapa, Foto: Profimedia, defencehq/twitter

BRITANANSKO MINISTARSTVO ODBRANE

NOVA MAPA SITUACIJE U UKRAJINI POKAZUJE VELIKE PROMENE: Ceo sever zemlje OSLOBOĐEN, ovo su 3 KLJUČNE stvari?

Najnovija mapa situacije u Ukrajini, koju britansko Ministarstvo obrane objavljuje svaki dan otkako je počeo sukob s Ukrajinom, pokazuje velike promene

Objavljeno: 12:02h

Praktično ceo sever zemlje je oslobođen, kao i Černobilj koji je često bio razlog za brigu. Borbe još traju samo u dve oblasti uz granicu sa Belorusijom.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Najnovija mapa situacije u Ukrajini, koju britansko Ministarstvo obrane objavljuje svaki dan otkako je počeo sukob s Ukrajinom, pokazuje velike promene. Naime, oblasti oko Kijeva označena su kao oslobođena.

Ukrajinci su još za vikend objavili da su oslobodili velika područja severno, severoistočno i severozapadno od Kijeva, a Britanci su skladno tome ažurirali mapu.

Tako na novoj karti možemo videti da su Rusi potpuno odbačeni od Kijeva i okoline te su se morali da se povuku do granice s Belorusijom.

Prema ovoj mapi, praktično čitav sever države je oslobođen, uključujući nuklearnu elektranu Černobilj. Ostale su samo dve oblasti uz samu granicu s Belorusijom gde se još vode borbe.

1 / 6 Foto: Profimedia, Printscreen

Mapa beleži i ogromno oslobođenje teritorije od Kijeva prema istoku.

U nastavku se nalazi stanje od nedelje. Važno je napomenuti da do promene nije došlo preko noći, već su Britanci odlučili detaljno da ažuriraju mapu, čime su potvrdili da smatraju ta područja oslobođenim od ruskih agresora.

Tri ključne stvari

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je takođe navelo tri ključne stvari.

Prva stvar je da su ukrajinske snage ponovo zauzele ključno područje na severu Ukrajine, nakon što su Rusiji uskratile sposobnost da osigura svoje ciljeve i prisilile ruske snage na povlačenje iz područja oko Černihiva i sjeverno od Kijeva.

Druga stvar je da su borbe na niskom nivou i da će se verovatno nastaviti u nekim delovima novoosvojenih regiona, ali će biti značajno smanjene tokom ove nedelje, kada se ostatak ruskih trupa povuče.

1 / 10 Foto: Profimedia

Treća stvar iz britanskog biltena je da će mnoge ruske jedinice koje se povlače iz severne Ukrajine verovatno zahtevati značajno preopremanje i obnovu pre nego što budu dostupne za preraspoređivanje za operacije u istočnoj Ukrajini.

(Espreso/Index.hr/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.