"OVO JE ZA RUSE ŠOK": Bivši ambasador u JUGOSLAVIJI o ratu u Ukrajini, evo šta misli o optužbama za RATNE ZLOČINE!
Endrju Vud, Foto: Printskrin: News.sky.com

OGLASIO SE

"OVO JE ZA RUSE ŠOK": Bivši ambasador u JUGOSLAVIJI o ratu u Ukrajini, evo šta misli o optužbama za RATNE ZLOČINE!

Vud je rekao da bi optužbe za ratne zločine otežale održavanje svake uspešne aneksije delova Ukrajine od strane ruskih snaga

Objavljeno:

Bivši ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji i Rusiji, ser Endrju Vud rekao je za Sky News da misli da će veći broj Rusa poverovati optužbama za ratne zločine nego što bi Vladimir Putin želeo.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

- Mislim da će veliki deo ruskog naroda posumnjati da je to istina i da će ih sve vrste emocionalnih sila činiti veoma, veoma nestrpljivim da to poreknu. Imali su veliko poverenje u svoje oružane snage, veće poverenje u njih nego u vladu uopšte. I ovo je tako užasan šok za njih - rekao je Vud.

Bivši ambasador je rekao da je za Ruse bio šok "što su se otkrili kao tako nesposobni vojnici".

- To je takođe potpuna suprotnost onome što su oni ne samo očekivali, već i u šta su se uzdali, ne samo na brzinu svoje pobede, kako su pretpostavljali, već i na to da će im posle toga biti moguće da vladaju Ukrajinom - smatra on.

Vud je rekao da bi optužbe za ratne zločine otežale održavanje svake uspešne aneksije delova Ukrajine od strane ruskih snaga.

Ambasador smatra da „čak i da je Putin pobedio i dominirao celom zemljom, ili njenim istočnim delom, sada ne bi mogao da obezbedi podršku ukrajinskog naroda".

- Ovi događaji u Buči su apsolutno neoprostivi. Ljudi ne zaboravljaju takve stvari - kaže Vud.

On je, međutim, "ponudio odbranu" za ruske akcije, rekavši da „u blagoj odbrani za Ruse, treba imati na umu da je ovo rat u kojem učestvuje mnogo civila".

- To je takođe rat koji Rusi gube. Neki od njih su verovatno prilično uplašeni, a njihove reakcije su shodno tome zle, ali emocionalno možda razumljive - istakao je Vud.

On je izrazio zabrinutost da bilo kakav prekid vatre ili mirovni sporazum neće biti trajno rešenje.

1 / 8 Foto: Profimedia

- Mislim da smo i mi u teškoj poziciji jer bismo mi na Zapadu želeli miran ishod, naravno. Ali, ne možemo da pregovaramo u ime Ukrajinaca. Na njima je da odluče šta je moguće i šta treba postići u pregovorima - zaključio je Vud.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.