NEMCI O RUSKOM GASU: Stvari su POSTALE JASNIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Grad Vršac

GAS

NEMCI O RUSKOM GASU: Stvari su POSTALE JASNIJE!

U Rusiji je 1. aprila na snagu stupio Ukaz kojim je predsednik Vladimir Putin uveo plaćanje ruskog gasa „neprijateljskim zemljama“ u rubljama

Objavljeno:

BERLIN – Nemačka smatra da bi plaćanja za ruski gas trebalo da budu u evrima i nastavlja da analizira uredbu Moskve o njihovom prebacivanju u rublje sa svojim partnerima u EU, saopštilo je nemačko Ministarstvo za ekonomska pitanja.

„Ova uredba se proučava, razmenjujemo informacije sa našim partnerima u EU“, saopštila je danas portparolka nemačkog ministarstva Beate Baron, prenosi TAS S.

Ona je dodala da je stav Berlina po tom pitanju jasan i da su po njemu „važeći ugovori relevantni kao i obračuni u evrima i dolarima“.

„Postoje različita tumačenja ove uredbe“, napomenula je nemačka zvaničnica.

U Rusiji je 1. aprila na snagu stupio Ukaz kojim je predsednik Vladimir Putin uveo plaćanje ruskog gasa „neprijateljskim zemljama“ u rubljama.

Te zemlje će morati da otvore račune u ruskim bankama, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

„Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Da bi kupili ruski prirodni gas treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od 1. aprila“, rekao je Putin.

1 / 11 Foto: Profimedia

Moskva „neprijateljskim zemljama“ označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Bonus video:

52:46

PULS SRBIJE 04.04.2022. 2.DEO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.