Moskva akreditovala diplomatu talibanske vlade u Kabulu
Talibani, Foto: Profimedia

OGLASIO SE LAVROV

Moskva akreditovala diplomatu talibanske vlade u Kabulu

Prema njegovim rečima, Kabul ulaže intenzivne napore da proširi ekonomske i diplomatske veze.

Objavljeno:

Rusko ministarstvo spoljnih poslova akreditovalo je prvog diplomatu kojeg je u Moskvu poslala nova talibanska vlada u Avganistanu, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Želeo bih da napomenem da je prvi avganistanski diplomata, koji je stigao u Moskvu prošlog meseca, akreditovan od ruskog ministarstva spoljnih poslova“, rekao je on na trećoj ministarskoj konferenciji susednih zemalja Avganistana, na kojoj učestvuju Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, Kabul ulaže intenzivne napore da proširi ekonomske i diplomatske veze.

„Zvaničnici talibanske vlade redovno se sastaju sa stranim partnerima u bilateralnim i multilateralnim formatima, kao što je to bilo u Moskvi, Teheranu, Dohi, Oslu, Antaliji. Danas je ovu listu dopunio kineski grad Tunsi“, rekao je Lavrov.

1 / 7 Foto: Profimedia

On je dodao da Moskva primećuje postepeno poboljšanje ekonomske saradnje Avganistana sa drugim zemljama regiona, koje pokazuju interes za tu zemlju.

„Naravno, svi ovi kontakti promovišu međunarodno priznanje novih vlasti Avganistana“, naglasio je ruski ministar.

Nakon što je administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena objavila kraj američke vojne operacije u Avganistanu i početak povlačenja trupa, talibani su krenuli u ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga i 15. avgusta zauzeli glavni grad Kabul, a predsednik Ašraf Gani podneo je ostavku i potom pobegao iz zemlje.

Talibani su 6. septembra sopštili da preuzimaju kontrolu nad celom zemljom i sledećeg dana objavili novu privremenu vladu koju nije zvanično priznala nijedna država, navodi TAS S.

1 / 8 Foto: Profimedia

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.