TALIBANI PONOVO UVODE ŠERIJATSKI ZAKON? Vraćaju se svojim korenima na osvojenim teritorijama u AVGANISTANU!
Avganistan, Foto: Profimedia

DOKLE?

TALIBANI PONOVO UVODE ŠERIJATSKI ZAKON? Vraćaju se svojim korenima na osvojenim teritorijama u AVGANISTANU!

Talibani su upozorili da svako ko prekrši ova pravila suočiće se ozbiljnim posledicama

Objavljeno:

Talibani su navodno počeli da primenjuju striktno tumačenje šerijatskog zakona i vraćaju se svojim osnovnim korenima na osvojenim teritorijama u Avganistanu.

Na osvojenim teritorijama, oni brane pušenje i brijanje brada, naređuju stanovnicima da žene svoje ćerke udaju za vojnike i brane ženama da izlaze same iz kuća, piše Dejli mejl.

Talibani su upozorili da svako ko prekrši ova pravila suočiće se ozbiljnim posledicama.

Talibani, koji su svrgnuti invazijom SAD u decembru 2001. godine, tri meseca posle 11. septembra, ponovo zauzimaju teritorije nakon povlačenja stranih trupa.

U sredu, oni su objavili da su zauzeli važan pogranični prelaz Spin Boldak sa Pakistanom. Pakistanski bezbednosni izvori rekli su se talibanska bela zastava vijori nad gradom.

Bivši predsednik SAD Džordž Buš Mlađi ponovo je juče kritikovao povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana, jer se čini da je vlada u Kabulu koju podržavaju SAD sve više ugrožena, a talibanski borci nastavljaju napade širom zemlje.

On je rekao za Dojče vele da će žene i devojke iz Avganistana da pretrpe velike posledice.

Na pitanje da li je greška što Bajden povlači vojnike iz Avganistana, Buš je odgovorio: "Mislim da jeste, jer smatram da će posledice biti neverovatno loše i tužan sam zbog toga."

Prošlog meseca, Talibani su zauzeli suvu luku Šir Kan Bandar, grad i sve granične prelaze.

- Nakon što je Šir Kan Bandar pao, Talibani su naredili ženama da ne izlaze iz domova, rekla je jedna radnica u lokalnoj fabrici za AFP.

- Bilo je mnogo žena i mladih devojaka koje su su se bavile vezom, krojenjem i izradom cipela ... Naredba Talibana nas je sada prestrašila, dodala je.

Avganistanci, Talibani
foto: Profimedia

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine na osnovu fundamentalne interpretacije Kurana koja se gotovo nije menjala vekovima.

Ženama je bilo naređeno da ostaju u kućama sem ako ih ne prati muški član porodice napolje, devojkama je bilo zabranjeno da idu u školu, a oni koji su proglašeni krivima za zločine poput preljube kamenovani su do smrti.

Muškarci su imali relativno više slobode ali im je naređeno da se ne briju, dobijali su batine ako ne prisustvuju molitvama i morali su da nose jedino tradicionalnu odeću.

Avganistan je duboko konzervativan i neki ruralni delovi zemlje se pridržavaju sličnih pravila čak i bez nadzora Talibana, ali pobunjenici su pokušali da nametnu ove ukaze čak i u modernijim delovima zemlje.

- Svi imami i mule u zarobljenim oblastima treba da daju Talibanima spisak devojaka starijih od 15 godina i udovica mlađih od 45 godina koje će biti udate za talibanske borce, navodi se u pismu objavljenom u ime talibanske kulturne komisije.

Slična pravila je izdalo Ministarstvo za širenje vrline i sprečavanje poroka tokom prethodnog talibanskog boravka na vlasti.

Oni su sada porekli davanje bilo kakve takve odredbe i odbacili su to kao propagandu.

-To su neutemeljene tvrdnje, rekao je Zabihula Mudžahid, portparol ove grupe.

Međutim, ljudi u predelima koje su osvojili Talibani kažu da su ove tvrdnje tačne.

Talibani
foto: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

U distriktu Javan koji se nalazi na granici sa Tadžikistanom, Talibani su okupili stanovnike u lokalnoj džamiji nakon preuzimanja vlasti.

- Njihovi komandanti su nam rekli da nikome nije dozvoljeno da napušta kuću nakon ponoći, rekao je Nazir Mohamad (32) za AFP.

- I niko, posebno ne mladi, ne sme da nosi crvenu i zelenu odeću, rekao je, misleći na boje avganistanske zastave.

Tu se nisu zaustavili sa naredbama.

- Svi moraju da nose turban i ni jedan muškarac ne sme da se obrije, rekao je Mohamad.

- Devojčice smeju da pohađaju školu samo do 6. razreda, dodao je.

Talibani insistiraju na tome da oni štite ljudska prava, posebno prava žena, ali samo u skladu sa ''islamskim vrednostima'', koje se drugačije interpretiraju u muslimanskom svetu.

Za Sajedu koja živi na granici sa Tadžikistanom, samo nekoliko dana talibanskih pravila je bilo dovoljno i ona se odselila na jug u blizinu grada Kunduz.

- Nikada nećemo moći da radimo tamo gde su Talibani, tako da smo otišli, rekla je ona.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.