NOVI BILANS NAPADA U PEŠAVARU: Ubijeno najmanje 56 VERNIKA u napadu u džamiji
Pakistan, Foto: EPA/AKHTAR GULFAM

TRAGEDIJA

NOVI BILANS NAPADA U PEŠAVARU: Ubijeno najmanje 56 VERNIKA u napadu u džamiji

Za mnoge napade odgovornost su preuzeli Pakistanski talibani, koji su po mišljenju analitičara okuraženi time što su avganistanski talibani preuzeli vlast u Avganistanu prošlog avgusta

Objavljeno:

U napadu bombaša samoubice u šiitskoj džamiji u Pešavaru na severozapadu Pakistana ubijeno je najmanje 56 vernika i ranjeno 194 ljudi, javili su danas bolnički zvaničnici novi bilans napada.

Ni jedna ekstremistička grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad. I Islamska država i Pakistanski talibani, militantna grupa odvojena od talibana u Avganistanu, sprovodili su slične napade u prošlosti u toj oblasti, koja se nalazi na granici sa susednim Avganistanom.

1 / 7 Foto: Profimedia

Portparol bolnice Lejdi Riding rekao je da su mnogi od ranjenih u kritičnom stanju. Desetine žrtava povredjeno je šrapnelom, nekoliko njih je ostalo bez ruku ili nogu a drugi su povredjeni raznetim krhotinama.

Šef policije u Pešavaru Muhamed Edjaz Kan rekao je da je nasilje počelo kada je naoružani napadač otvorio vatru na policiju ispred džamije u starom gradu Pešavara. Jedan policajac je ubijen u razmeni vatre a jedan ranjen. Napadač je zatim utrčao u džamiju i aktivirao pojas sa eksplozivom.

Lokalni policijski zvaničnik rekao je da se eksplozija dogodila u vreme kada su se vernici okupili u džamiji za molitve petkom, i izrazio strahovanje da će broj nastradalih još rasti. ; Džamija Kuša Risaldar jedna je od najstarijih u toj oblasti, i potiče još od pre formiranja Pakistana 1947. kao odvojene države za muslimane na indijskom poluostrvu. Među stradalim je vodja molitvi Alama Iršad Husein Kalih, istaknuti mladi šiitski vodja.

Kroz grad su se čule sirene brojnih kola hitne pomoći.

Pakistanski premijer Imran Kan osudio je napad.

U većinski sunitskom Pakistanu manjinski šiiti su na meti ponovljenih napada. Poslednjih meseci Pakistan beleži porast nasilja. Ubijene su desetine vojnih lica u desetinama napada na vojne punktove duž granice sa Avganistanom.

Za mnoge napade odgovornost su preuzeli Pakistanski talibani, koji su po mišljenju analitičara okuraženi time što su avganistanski talibani preuzeli vlast u Avganistanu prošlog avgusta.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.