NAGLI PAD CENE NAFTE: Bajden razmatra ovu opciju
Bajden, Foto: Printscreen Tviter / Daily wire

TRŽIŠTE

NAGLI PAD CENE NAFTE: Bajden razmatra ovu opciju

Ovo bi bio treći put da SAD koriste svoje strateške rezerve u poslednjih šest meseci, ali i najveće ispuštanje nafte u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a, piše Rojters, pozivajući se na tri američka izvora.

Objavljeno:

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena već nekoliko meseci razmatra stavljanje na tržište do 180 miliona barela nafte iz Strateških rezervi nafte (SRP), kao rezultat napora Bele kuće da snizi cene goriva.

Ovo bi bio treći put da SAD koriste svoje strateške rezerve u poslednjih šest meseci, ali i najveće ispuštanje nafte u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a, piše Rojters, pozivajući se na tri američka izvora

. Dosadašnja lansiranja nafte nisu uspela da snize cene jer je globalna tražnja skoro dostigla nivoe pre pandemije, dok su se uslovi na strani ponude pooštrili na globalnom nivou.

Naime, cene nafte počele su da rastu krajem februara napadom Rusije na Ukrajinu, na šta su SAD i zapadni saveznici odgovorili sankcijama Rusiji, drugom po veličini svetskom izvozniku sirove nafte. Cena referentne Brent nafte skočila je ranije ovog meseca na oko 139 dolara po barelu, najviše od 2008. godine, i bila je blizu 110 dolara po barelu na azijskom trgovanju u četvrtak.

Predsednik Džo će u četvrtak predstaviti planove svoje administracije, saopštila je Bela kuća, odbivši da komentariše plan oslobađanja nafte. Strateške rezerve nafte (SRP) trenutno raspolažu sa 568,3 miliona barela nafte, što je najniži nivo od maja 2002. godine, navodi Rojters, pozivajući se na podatke američkog Ministarstva energetike.

Nakon ove vesti jutros su cene nafte naglo pale na azijskim tržištima. Cena barela na londonskom tržištu pala je 3,9 odsto na 109 dolara, a na američkom 4,6 odsto na 102,85 dolara.

1 / 9 Foto: Profimedia

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.