PENTAGON: Deluje da Rusija povlači vojnike iz Kijeva radi reorganizacije
Vladimir Putin, Foto: EPA / YAROSLAV YEMELIANENKO, AP / Mikhail Klimentyev

RAT U UKRAJINI

PENTAGON: Deluje da Rusija povlači vojnike iz Kijeva radi reorganizacije

Ukrajinci koji su zaposleni na održavanju nuklearne elektrane rekli su u ponedeljak da su ruski vojnici podigli oblak radioaktivne prašine kada su vozilima prošli kroz najzagađenije područje

Objavljeno: 23:44h

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je večeras da deluje da Rusija povlači vojnike iz Kijeva kako bi ih snabdela i reorganizovala za upotrebu na nekom drugom mestu u Ukrajini, a ne radi njihovog vraćanja u domovinu.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su ruski vojnici koji su počeli da se udaljavaju od Kijeva raspoređeni u blizini aerodroma Hostomel, severozapadno od glavnog grada Ukrajine.

Kirbi je kazao da je "manje od 20 odsto" ruskog kontingenta u blizini Kijeva počelo da se "repozicionira", prenosi američka agencija Asošiejted pres.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksander Fomin izjavio je posle jučerašnjih pregovora sa ukrajinskom delegacijom u Istanbulu da je Moskva odlučila da drastično smanji vojne aktivnosti oko Kijeva i Černigova radi izgradnje uzajamnog poverenja. Međutim, ukrajinski i američki zvaničnici izrazili su skepticizam povodom ruskih namera.

Portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je večeras da je "u toku planirano pregrupisavanje vojnika" u blizini Kijeva i Černigova, prenela je ruska agencija TASS.

Konašenkov je kazao da su "glavni zadaci ruskih snaga u pravcu Kijeva i Černigova ispunjeni" i dodao da je u toku njihovo pregrupisavanje radi "intenziviranja operacije u prioritetnim oblastima i okončanja operacije za potpuno oslobođenje Donbasa".

Podsetimo, ruske snage su krajem ferbruara, nakon napada na Ukrajinu, zauzele brojna ukrajinska postrojenja, među kojima i sada neaktivnu nuklearnu elektranu u Černobilju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.