RUSIJA ZNATNO POJAČALA SVOJE VOJNO PRISUSTVO U KLJUČNOM REGIONU! Upozorenje britanskog ministra odbrane
Ilustracija, Foto: Profimedia

OD POČETKA SUKOBA U UKRAJINI

RUSIJA ZNATNO POJAČALA SVOJE VOJNO PRISUSTVO U KLJUČNOM REGIONU! Upozorenje britanskog ministra odbrane

Volas je u ponedeljak uveče rekao da Britanija i njeni saveznici moraju da ojačaju svoje "jedinstvo i svrhu kao odbrambeni savez"

Objavljeno:

Rusija je značajno povećala svoje vojno prisustvo na Arktiku od početka specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, upozorio je britanski ministar odbrane Ben Volas dok britanske trupe učestvuju u najvećoj vežbi NATO u Norveškoj u poslednjih 30 godina.

Volas je u ponedeljak uveče rekao da Britanija i njeni saveznici moraju da ojačaju svoje "jedinstvo i svrhu kao odbrambeni savez".

Trupe iz svih zemalja NATO učestvuju u vežbi "Hladni odgovor" ("Cold Response"), glavnoj demonstraciji snage alijanse u arktičkom regionu.

- Krajnji sever i Arktik su vitalne oblasti za NATO alijansu da pokaže našu zajedničku odbranu i podršku široj evropskoj bezbednosti. Ruski napad na Ukrajinu takođe je praćen značajnim povećanjem ruske vojne aktivnosti u regionu - rekao je Volas.

- Vežbe kao što je "Hladni odgovor" naglašavaju naše jedinstvo i svrhu kao odbrambenog saveza dok treniramo zajedno sa snagama iz cele Evrope i Severne Amerike - dodao je on.

Vežba "Hladni odgovor" traje tokom marta i aprila u Norveškoj i okolnim morima i uključuje oko 30.000 vojnika iz 27 zemalja Evrope i Severne Amerike. Vežba se održava svake dve godine, ali ove godine se održava u pozadini pretnje sukoba između NATO i Rusije nakon napada na Ukrajinu.

Volasovo upozorenje o ruskom vojnom prisustvu u regionu dolazi nakon više od decenije sve većeg broja trupa u regionu.

Dmitrij Medvedev, tadašnji šef ruske države, pokrenuo je arktičku strategiju za "osiguranje vojne bezbednosti" 2008. godine. Od tada je to bila tačka žarišta između Rusije i NATO alijanse.

Prošle godine su Sjedinjene Države optužile Rusiju za "militarizaciju" regiona, dok je Rusija rekla da zapadne snage provociraju njihove trupe odgovarajući na isti način.

1 / 4 Foto: Profimedia

Velika Britanija planira veće vojno prisustvo na Arktiku

Britanija planira da poveća vojno prisustvo na Arktiku, izjavio je danas britanski ministar odbraneBen Volas, a razlog je povećana zabrinutost među saveznicima u NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Britanija će se vojno posvetiti "dubljoj integraciji, interoperabilnosti sa zemljama kao što je Norveška" kako bi zaštitila mora u severnom Atlantiku, rekao je Volas na konferenciji za novinare u Bardufosu, na severu Norveške, preneo je Rojters.

- Mi ćemo efektivno, trajno, imati ...udarnu grupu marinaca trajno... aktivnu u nordijskim zemljama - rekao je on i dodao da će se snage verovatno rotirati između Norveške, Švedske i Finske.

1 / 12 Foto: Profimedia

On je govorio tokom posete vežbi NATO snaga u arktičkom delu Norveške koja uključuje obuku 30.000 vojnika za odbranu nordijske nacije na udaru izmišljene zemlje, koja je pokrenula klauzulu o kolektivnoj odbrani alijanse.

Norveška, koja je članica NATO ima granicu sa Rusijom na Arktiku.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.